ЗЛОЧИНАЦ НЕ СМЕ ДА ПОСТАНЕ СВЕТАЦ! Данас у Риму последњи састанак о канонизацији Степинца

0

У Риму ће данас, како је пре тачно годину дана било и предвиђено, бити одржан последњи у низу састанака Мешовите комисије СПЦ и Хрватске бискупске конференције, чији је задатак био да заједнички размотри улогу надбискупа Алојзија Степинца пре, за време и после Другог светског рата
Одлука о канонизацији контроверзног хрватског кардинала из времена Другог светског рата неће бити донета одмах по окончању дијалога Мешовите комисије Српске православне цркве и Хрватске бискупске конференције. Овој одлуци претходиће додатне анализе, процене и сучељавања аргумената унутар Римокатоличке цркве. Главну реч о том питању донеће католички поглавар, с тим што ни у Ватикану нису сагласни да ће то бити баш папа Фрања.
Како Тањуг сазнаје у изворима блиским двема црквама, готово је извесно да ће Комисија наставити да ради на утврђивању чињеница о лику и делу надбискупа Степинца јер то одговара СПЦ и ХБК.
Само је питање, кажу исти извори, да ли ће Комисија наставити да ради у истом саставу представника СПЦ и ХБК и у истом формат. А договор о томе очекује се данас у Риму.
Ова комисија је формирана половином јула прошле године такође у Риму и на иницијативу папе Фрање.
Као представници Српске православне цркве, у раду Комисије учествовали су: митрополит загребачко-љубљански др. Порфирије, митрополит црногорско-приморски др. Амфилохије, епископ бачки др. Иринеј, епископ славонски Јован и проф. др Дарко Танасковић, амбасадор, стални представник Србије при УНЕСКО-у.
Као представници Хрватске бискупске конференције у Комисији су учествовали: загребачки надбискуп кардинал Јосип Бозанић, бискуп мостарско-дувањски монсињор др. Ратко Перић и бискуп пожешки др Антун Шкорчевић.
У протеклих годину дана Комисија се састала више пута и увек далеко од очију јавности јер су се њени чланови обавезали на ћутање.
Формирањем Комисије папа Фрања је практично зауставио канонизацију Степинца и затражио да се о томе поведе дијалог двеју цркава. СПЦ се, наиме, противи да Степинац буде проглашен свецем.
А да ли ће Степинац бити светац или ће Комисија наставити са утврђивањем чињеница о његовом лику и делу биће одлучено на предстојећем римском скупу који ће трајати два дана.
Комисија ће у среду и у четвртак сумирати досадашњи рад и евентуалне закључке до којих је дошла Мешовита комисија.
СПЦ је уверена да може да заустави канонизацију Степинца, а ако се то ипак догоди биће то лоша вест за православни свет.
Иако је Комисија радила иза затворених врата сазнало се да су ти сусрети били срдачни, али и да нису увек текли „мед и млеко“.
То је потврдио и патријарх СПЦ Иринеј када је након једног од састанка потврдио да су српским истраживачима недоступни ватикански архиви значајни за сагледавање историјске улоге надбискупа Степинца и да је то највећи проблем у раду Комисије, што друга страна није демантовала.

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*