Злочини раздиру породице

0

Од почетка године у РС чланови домаћинства у 11 случајева пресудили некоме од својих. Најчешће мужеви убијају жене. Шијаковић: Више нема толеранције

МУЖ избо жену. Супруга цепаницом усмртила мужа. Убио жену и дете, па разнео себе. Ово су само неки од наслова који пуне новинске ступце у Српској. Сваке године, на подручју РС, у породичном насиљу страда у просеку десет особа.

Према подацима МУП Републике Српске за првих 11 месеци ове године забележено је 11 убистава у породици и то је више него за целу прошлу годину, када их је било девет. Ова година се, нажалост, према црној статистици приближила рекордној 2012. години када је у Српској забележено 13 убистава у породицама!

Ове године најчешће су страдале супруге – у пет случајева. А, осим тога било је свега, убистава деце при порођају, једна ћерка је пресудила мајци, оца је убио син, а једног дечака убили су ујак и ујна… И ту се низ не завршава.

Један од најстравичнијих случајева у последњих неколико година у Српској, догодио се 30. октобра у месту Драгочај код Бањалуке. Тог кобног дана Раде Големовић убио је, у породичној кући, ножем сина Божидара (18) и супругу Бранку и након тога се разнео бомбом. Мотив је био Радетов страх од одласка у пензију и, како је навео у опроштајном писму, осећаја да неће моћи да школује сина!

Мирна Миљановић, начелник Одељења за односе са јавношћу МУП РС, каже, за „Новости“, да је у истом периоду 2015. године регистровано седам убистава у породици.

– У два случаја супруга и у по једном случају бивша супруга, малолетна ћерка, ванбрачна супруга, једно дете – чедоморство, као и једно кривично дело „насиље у породици или породичној заједници“ са смртном последицом – наводи Миљановић за „Новости“.

Разлога за породично насиље у Српској је много, кажу саговорници „Новости“. Од лоше економске ситуације до искривљене слике породице и лошег социјалног духа целог друштва.

Проблем насиља унутар породице постао је видљив последњих година, пре свега захваљујући медијима, тврди један од најугледнијих социолога у региону, Иван Шијаковић.

– Осим тога, у међувремену су у друштву престали да се вреднују постулати попут брачне заједнице, брачног партнера, улоге патријархалног мушкарца – каже Шијаковић.

Он издваја неколико разлога због којих је насиље у породици постало део свакодневнице.

– Брачни сапутник све више има улогу пословног, а не емотивног партнера и постаје замењив, мушакарац из патријархалног времена изгубио је улогу „главе куће“, ослонца фамилије, па он данас, када је жена у већини послова и обавеза добила изједначујућу улогу са њим, почиње да се губи и у том свом недостатку ауторитета посеже за силом. Породица више није основна емотивна, партнерска јединица, већ обична социјална група унутар које више нема толеранције – објашњава Шијаковић.

Психолог из Бањалуке Соња Станчић истиче да је насиље постало део опште културе, односно некултуре.

– Ја не бих рекла да имамо данас другачији тренд када је у питању насиље у односу на нека старија времена, већ да је оно, захваљујући медијима постало видљиво. Такође, сведоци смо једног ружног времена у којем је насилник уважен, он има страхопоштовање у друштву – појашњава Станчић.

 

 

Вечерње новости

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*