Злонамеран префикс за „НАТО генерала“-хероја који је прошао више ратова него што је Вулин променио странака!

Поводом вербалног напада премијера на бригадног генерала Срету Малиновића

0

Председник Владе Александар Вучић је недуго након медијског иступа свог министра Вулина назвао бригадног генерала Срету Малиновића НАТО генералом.

Вероватно је тај придев био у негативном контексту јер је сам Вулин апострофирао чињеницу да се ради о генералу који није стигао да нас уведе у НАТО.

Спољнополитички приоритети Републике Србије су јасно дефинисани, а опредељеност за унапређење сарадње и заједничког деловања са државама чланицама НАТО кроз чланство у Партнерству за мир је један од највиших приоритета исте те спољне политике. У свом Презентационом документу Србија се јасно и недвосмислено определила да достигне интероперабилност својих оружаних снага са снагама држава чланица НАТО. Када се на интернет сајту Министарства одбране провери који су све механизми сарадње Србије са НАТО, веома брзо се установи да је то вероватно највиши облик сарадње без директног и пуноправног чланства у самој Алијанси.

Тим више постаје потпуно нејасно због чега је поменути „НАТО“ генерал добио префикс НАТО. Да ли је то због тога што је током рата 1999. године обављао своју дужност ризикујући за своју отаџбину оно највредније – свој живот? То би било логично јер би га на тај начин могли повезати са НАТО. Међутим, када смо већ покренули ту тему, где је за време рата био министар Вулин и да ли је својевремено ослобођен служења војног рока? Демократски принципи налажу да се јавност упозна и са здравственим стањем функционера уколико их то омета у вршењу својих дужности. Самим тим, премијер би требало да евалуира функционалну способност министра Вулина, јер кад хероја који је више чувао своје потчињене него себе и који је прошао више ратова него Вулин што је променио политичких странака пежоративно назове НАТО генералом, онда то јавности треба и да се образложи.

Међутим, јавност сасвим сигурно има свој став о министру Вулину и генералу Малиновићу. Оно што треба да забрине јесте реторика председника Владе који и даље без обзира на спољнополитичке приоритете и потписане међународне споразуме реч НАТО користи отворено у негативном контексту. Свима који су прошли рат, а посебно припадници тадашње ВЈ, представљају хероје јер су свесно жртвовали своје животе и будућност својих породица за отаџбину. Да ли на исти начин можемо евалуирати допринос тадашњих политичких функционера и премијера који је тада обављао функцију министра информисања у Влади Србије? И сад градимо медијску тезу која ће сатанизовати генерала Малиновића – Малиновић представља НАТО генерала који није стигао да нас уведе у НАТО, без обзира што је као пилот и међу припадницима ВЈ био на најризичнијим локацијама. Насупрот њему, патриоте су они који су нас својим политичким радом довели у ситуацију да се Србија у таквој геостратешкој ситуацији супротстави највећој светској сили икада.

Србија ће сасвим сигурно изабрати свој политички пут који би требао да буде одраз интереса и визије развоја геостратешких односа у свету и региону, али сасвим сигурно не олако изговорених речи. Не морамо никад бити чланица НАТО алијансе, али исто тако никад не треба да изазивамо ни реториком ни својим поступцима светске моћнике, а посебно не војне савезе. Посебно би политичари морали пазити како и у ком контексту употребљавају реч НАТО. Или да се потруде да мењају себе…. И своју когнитивну реторику.

капетан бојног брода Никола Лунић

Данас

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*