Злослутне најаве Душка Марковића: Припремају посебне законе за Србе?

0

Да ли је лапсус или не, али Душко Марковић, црногорски премијер, јасно је најавио шта Срби у Црној Гори ускоро могу очекивати. Ни мање ни више него посебан закон, а радикалнији међу нама рекли би да се припрема апартхејд за Србе!Марковић је оцјењујући да је недопустиво да се одржава парастос ратним злочинцима (генералу Дражи Михаиловићу) додао да због тога неће упадати у цркве и забрањивати такве скупове, али да ће припремити закон који ће онемогућити такве догађаје, а који се не буду придржавали забране кривично ће одговарати.

Не треба сумњати да ће Марковић и њему слични без проблема прогурати такав закон у републичкој скупштини и тако ће на мала врата у јавни живот Црне Горе увести политичке комесаре по угледу на некадашњи идеолошки систем и његову одбрану лика и дјела врховног вође. У овом случају новоцрногорска стварност системски ће се бранити од непожељне историје и догађаја који нијесу по вољи владајућег режима. Пошто они скоро стопостотно долазе из српске традиције не треба бити нарочито бистар па докучити ко ће и шта бити на мети нових идеолошких и монтенегринских комесара. Због тога се у овом случају и може говорити о могућем увођењу апартхејда за Србе, јер по дефиницији тај појам означава засебност и одвојеност.

Срби треба да очекују да се поред традиције и прошлости повезане за генералом Михаиловићем забране и обиљежавање осталих догађаја који су њима на срцу, а владајућем режиму су кост у грлу. На удару нових монтенегринских прописа наћи ће се и Свети Сава, јер већ годинама у овдашњим школским уџбеницима он се проглашава окупатором Црне Горе. Ништа боље неће проћи ни све што је повезано са Подгоричком скупштином 1918. године. Нови политички комесари добро ће пазити шта се поводом тога дешава у Црној Гори и вјероватно ће се тада десити оно што је Марковић данас категорично одбио да уради, односно да пошаље полицију да онемогућава прокажене и по њима непријатељске скупове.

Докле то све може да иде данас је тешко претпоставити, али Срби мало што добро могу да очекују од актуелне власти. Срби су јасно означени као дуготрајни реметилачки фактор у Црној Гори за чије смиривање ће бити ангажован читав гломазни безбједоносни систем.

Срби имају мало времена да се окупе и припреме за овакве злослутне најаве Марковића. То, ипак, морају да ураде што прије и док још увијек није касно.

 

ИН4С

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*