Знаменитости и култура Париза

0

Француска престоница има на стотине вредних историјских грађевина, цркава, улица, тргова и паркова, око 160 музеја, 200 уметничких галерија, око 100 позоришта, преко 650 биоскопа и више од 10.000 ресторана. Стално постоји богата понуда културних догађаја, попут концерата, изложби, фестивала и модних изложби. Дворци Фонтенбло и Версај (оба у предграђима) и обале Сене су на УНЕСKО-вој листи светске баштине. УНЕСKО има своје седиште у Паризу.

Градска катедрала Нотр Дам изграђена је у готском стилу између 1163. и 1235. Друга знаменита црква је базилика Сакр кер на брду Монмартру из 1914.

Најзначајнији музеји у Паризу су: Музеј Лувр, Музеј Орсеј (посвећен уметности 19. века, нарочито уметности Импресионизма), Центар Жорж Помпиду (Национални музеј савремене уметности), Музеј човека (етнологија и антропологија), Пикасов музеј, Роденов музеј, Париске катакомбе итд.

Мазаренова библиотека из 1643. је најстарија јавна библиотека у Француској. Национална библиотека Француске се налази на две локације. Зграда „Ришеље“ је у другом арондисману, а крило „Франсоа Митеран“ у 13. Број књига у овој библиотеци се процењује на 30 милиона. У Паризу постоји 55 јавних библиотека.

Због историјске политике централизације у Француској, сва најбоља позоришта, опера и балет Француске су сконцентрисани у Паризу. Најпознатија позоришта су Kомеди франсез (Цомéдие-Франçаисе, основано крајем 17. века) и Позориште на Јелисејским пољима (Тхéâтре дес Цхампс-Éлyсéес, основано почетком 20. века). Национална опера Париза наступа на две локације. Једна је стара зграда опере (Опера Гарније, по архитекти Шарлу Гарнијеу), отворена 1875, која је са 11.237 м2 највећи светски театар. У њој наступа и балетска трупа Париске опере. Друга локација је Опера Бастиља, отворена 1989. Забавни и ревијални програм је репрезентован у театрима попут Мулен ружа и Лида.

Познате грађевине, авеније, паркови и четврти Париза су још:Монмартр — стециште уметника и боема.

Авенија Јелисејска поља — најпознатија париска авенија.

Монпарнас — историјска четврт уметника. Данас је ту високи и контроверзни облакодер.

Тријумфална капија — славолук посвећен француским ратницима.

Пантеон — бивша црква, од 19. века маузолеј заслужних француских великана.

Палата инвалида — низ репрезентативних грађевина из 17. века намењених смештају ратних ветерана. Данас је то музеј и гробница више историјских личности, укључујући Наполеона.

Гран пале — велика изложбена хала из 1900.

Ајфелова кула — споменик архитектуре индустријског доба из 1889.

Трг Kонкорд — место где се за време Француске револуције налазила гиљотина. Данас је у средишту трга египатски обелиск из Луксора.

Парк Тиљерије — историјски парк поред палате Лувр

Латинска четврт — стециште универзитетске омладине, професора и интелектуалаца.

Гробље Пер Лашез — на њему су сахрањене многе значајне личности (Балзак, Шопен, Оскар Вајлд, Едит Пјаф, Марија Kалас, Џим Морисон…).
Дефанс — модерна четврт савремене архитектуре са финансијским институцијама.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*