Зоран Драгишић: На Косову јача радикализам, много Албанаца у редовима Исламске државе

0

Недавно објављени извештај Стејт депатмента, у којем је констатовано да расте претња од исламског тероризма на КиМ, упозорава да је Косово једна од нанеуралгичнијих тачака у Европи по питању исламског радикализма, изјавио је данас професор Факултета безбедности и аналитичар Зоран Драгишић.

На Косову јача исламски радикализам и много Албанаца се бори у редовима Исила, рекао је Драгишић Тањугу.

У извештају Стејт департмента је наведено да је претња од исламских екстремиста на Косову расла делимично подржана финансијама страних организација, које проповедају екстремистичку идеологију и насилне екстремистичке групе које активно користе друштвене мреже за ширење пропаганде и регурутовање следбеника.

Са Косова је у Ирак и Сирију отишло 315 особа да се боре на стани ИД или Ал-Нусра фронта (огранка Ал-Каиде у Сирији), од којих је убијено 58, наводи се у извештају.

Драгишић каже да је реч о 315 косовских Албанаца који су отишли да се боре на страни Исламске државе, као и да је јако тешко утврдити колико је људи отишло са Косова да се бори за Исил из трећих држава и земаља Западне Европе.

„Ако се узму у обзир и Албанци из Македоније и из Албаније, онда имамо застрашујуће велику бројку“, упозорио је Драгишић.

Истиче да је Србија у извештају, са друге стране, препозната као фактор стабилности на Балкану и земља која чини све, колико је у њеној моћи, да се томе супротстави.
„Наша земља је један од најважнијих фактора у Југоистичној Европи у борби против исламског тероризма“, нагласио је Драгишић.

Реч је о великом проблему на Косову, а који је САД добро уочила, додао је.

„Није ово први извештај САД који упозорава да на Косову јача исламски радикализам“, истакао је Драгишић.

САД је, како каже, најважнија земља у борби против исламског радикализма, која прикупља информације из целог света покривајући готово сваку тачку, како би открила све његове појаве.

Подсећа да је Косово од деведестих година прошлог века под веома снажним утицајем исламског радикализма, који албанске елипе покушавају на све начине да прикрију.

Европа је у 2016. била због војног притиска на есктремисте „Исламске државе“ (ИС) мета масовних терористичких напада, а разне државе чланице ЕУ известиле су о значајном повећању стопе екстремиста повратника са ратишта из Сирије и Ирака, наводи се најновијем у годишњем извештају Стејт департмента.

Међу организацијама и даље је кривац за највише напада ИС, чији су припадници прошле године извели нападе у више од 20 земаља, наводи се у извештају о тероризму у свету.

Упркос активностима Ирана, ИС-а у Ираку, Сирији, Авганистану и Пакистану, екстремиста Боко харама и Ал Шабаба у Африци, укупан број терористичких напада у свету у 2016. години смањен је за девет одсто, на 11.072 напада, са 11.774 напада терориста у 2015. години.

Број смртних случајева у терористичким нападима смањен је прошле године за 13 одсто, са 28.328 на 25.621, наводи се у извештају Стејт департмента, пренела је ради Слободна Европа.

Верује се да се отприлике 30 одсто терориста пореклом из држава чланица ЕУ вратило, иако је укупан број оних који су отишли на ратишта, а који су из западноевропских и балканских земаља, значајно смањио 2016. године у односу на претходну годину.

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*