Зорана Михајловић: Без Вучића победа је неизвесна

Зорана Михајловић, потпредседница Владе, уочи седнице врха СНС тврди за "Новости" да је садашњи премијер најбоља опција за шефа државе

0

СМАТРАМ да Александар Вучић треба да буде кандидат СНС и владајуће коалиције на председничким изборима. Он треба да буде председник Србије и може да победи већ у првом кругу.

То уочи данашње седнице председништва напредњака, за „Новости“, поручује висока фунцкионерка ове странке и потпредседница Владе Зорана Михајловић. Она тврди да ће овај свој став бранити пред партијским саборцима, и додаје да би победа у трци за Андрићев венац с неким другим кандидатом била веома неизвесна!

* Зашто сматрате да Вучић треба да буде председник?

– Свидело се то некима или не, Вучић није само лидер Србије, већ је признат и препознат не само као лидер у региону већ и као државник региона. Србија мора да сачува политичку стабилност као предуслов за економски развој и најбољи одговор на то била би наша убедљива победа на председничким изборима. Да не говорим колико је за Европу битно да Балкан буде миран и стабилан. Зато је важно да Вучић буде шеф државе, јер би с те позиције лакше водио политику примерену времену које нас очекује. С позиције премијера и решавања дневнооперативних проблема то би ишло много теже.

* Хоћете да кажете да Томислав Николић није био добар председник?

– Не. Ово неће бити избори само за председника, већ избори за очување политичке стабилности Србије и региона. Ко то не разуме, тај не разуме време у коме живимо. За вучја времена која долазе у регион, Европу и свет треба нам Вучић.

* Ако Вучић буде кандидат СНС, може ли Николић сам да се кандидује? Прети ли у том случају раскол у странци?

– Тако нешто није реално да се догоди јер су Вучић и Николић одговорни људи и према грађанима и према Србији, а СНС је одговорна странка.

* Уколико Вучић постане председник, ко би био премијер? Помињу се Стефановић, Селаковић па чак и вама „омиљени“ Дачић…

– О томе после избора, али наравно да би странка са највећим поверењем грађана и одговорношћу, а то је СНС, имала премијера. Ономе ко дође после Вучића биће лакше, јер је већину најтежих и најнепопуларнијих мера он већ спровео. Поставио је јаке темеље уређења и контролу јавних финансија, усадио свима у главе да можемо да трошимо само колико зарадимо, укинуо популистичку реторику „лако ћемо“. Нови премијер треба само да ради истим темпом и не дозволи да се паре троше на глупости. И да настави улагање у инфраструктуру, реформе у државној управи, образовању и заврши професионализацију јавних предузећа.

* Али и опозиција се пита јер ће се кандидовати Јанковић, Шешељ, вероватно и Јеремић. Како оцењујете њихове шансе?

– Нико од њих Србији није донео ништа добро: један је донео рат, санкције, беду и гориво у пластичним флашама, други пљачкашку приватизацију и сиромаштво, а трећи злоупотребу једне важне државне институције. Ако Вучић буде кандидат, сви они постају неважни и без шанси, али с друге стране, показује и колико би било неизвесно да СНС иде с неким другим кандидатом.

* КАКО тумачите нови испад Колинде Грабар Китаровић?

– Србија је мирно и достојанствено зарад стабилности у региону трпела све увреде званичника Хрватске. Од скрнављења стратишта у Јасеновцу таблом „За дом спремни“, преко чоколадице, до најновијих оптужби. Мислим да је време да сви излече комплексе које имају од Србије и да заједно идемо напред.

Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*