Зорана Михајловић: Нико нема шансе против Вучића

0

СНС има неколико кандидата који би уз велику борбу, труд и рад могли да победе, али само Вучић може да победи у првом кругу, каже Зорана Михајловић, потпредседница Владе и члан председништва СНС.

Да ли је међу тим кандидатима и Томислав Николић, који се сам препоручује, али око његове кандидатуре у СНС влада громогласна тишина?

– О кандидату за председника на пролеће заједно ће одлучити Александар Вучић и врх СНС. Нећемо бирати кандидата по имену и презимену, већ по томе да ли може или уме да одговори на изазове времена. Долазе вучја времена и такав председник нам треба.

Ипак ћете морати име да кажете на Сретење, на рођендан Томислава Николића. Може ли СНС да подлегне емоцијама и да му поклони кандидатуру?

– Николић неће остати без поклона, али о кандидату за председника Вучић и СНС ће одлучити хладне главе. Биће то одлука у најбољем интересу Србије, а не СНС-а. Николић је заслужан за победу СНС 2012, био је добар председник у мирном времену, али иде другачије време у нашем окружењу и свету. Треба нам председник који уме да одговори на нове изазове.

Чини се да Николић по вама није за та времена. И истраживања показују да би тешко у другом кругу победио Вука Јеремића или Шешеља. Да ли је СНС спреман да ризикује и кандидује Николића?

– Одавно говорим да само Вучић може да победи у првом кругу и да владајућа коалиција треба да има заједничког кандидата. Прихватиле су сада то и моје колеге из Владе. Нама треба убедљива победа да би Србија остала политички стабилна, што је предуслов за даљи економски раст.

Због те победе изгледа да ће Вучић бити приморан да уђе у трку за председника јер СНС нема кандидата који би сигурно победио?

– СНС има више кандидата који би уз велику борбу и труд могли да победе на изборима, али само Вучић може да победи у првом кругу. Зато гласам да Вучић буде наш кандидат за председника.

СПС исто гласа за Вучића, али неће за Николића. Да ли ова дисхармонија у коалицији помаже Јеремићу и Шешељу?

– Јеремић и Шешељ немају шансе ако наш кандидат буде Вучић. Ако СНС буде имао другог кандидата, све је могуће.

Плаши ли се Вучић тога да може да постане издајник свог политичког оца Томислава Николића ако га не подржи у кандидатури?

– Нисам најбоље разумела овакав начин самопредстављања Николића. Знам је да је Вучић спреман да донесе најбољу одлуку за Србију и њену будућност, што је и до сада радио.

Најављујете вучја времена, на шта мислите?

– Није лако када јавни дуг порасте за 100 милиона евра због једне твитер поруке Доналда Трампа. Ново мешање карата између Русије и САД је прилика, али и опасност за нас, све зависи како се поставимо. Ту је и опасност од тероризма, али и од популизма који је донео Брегзит и однео премијера Италије. Против таквог популизма најбољи лек су резултати, ефикасна администрација, борба против корупције, европски стандарди у свим областима, веће плате, али на реалним основама.

Да ли ни вама Европа више није толико примамљив циљ?

– Немогућност одговора на мигрантску кризу, недоумице шта ЕУ жели од Србије, па и најава увођења понижавајућих „мини-виза” од пет евра нису добре поруке. Све иде ка томе да нас натерају да бирамо страну, а да међу опцијама неће бити ЕУ. Србија треба да настави ка ЕУ, али мора и да мисли о себи. Морамо да завршимо велике инфраструктурне пројекте, да упослимо наше фирме, јачамо економију, јер тако јачамо сопствену отпорност на ударе споља.

Инфраструктурне објекте ви завршавате, али чини се да нисте баш миљеница странке јер вас неки функционери често критикују, као и медији који важе за блиске премијеру. Да ли вас је лидер странке пустио низ воду?

– Одавно не бројим колико су ме пута до сада смењивали политичари и медији. И на крају дођемо до тога да министарство које водим у првих 100 дана има 50 конкретних резултата. А само се резултат броји.

Има ли шансе и да парламентарни избори буду расписани?

– Недавно сам провела 24 сата у парламенту и уверила се да опозиција не бира средства да изазове нове изборе. Разумем политичку борбу, али обмане и сејање страха код грађана потпуним неистинама је неморално када већ говоримо о опозицији.

Поштовање легализације

Закон о озакоњењу траје годину дана и оно што боде очи је неједнак третман обичних грађана и политичара. Имате ли морално право да мени рушите гаражу од 15 квадрата а да пре тога нисте срушили објекат Исламске заједнице и Зукорлића или викендице председника Николића?

– Нисам Дон Kихот и не могу да идем по Србији и вучем људе за рукав да поштују закон. Сви смо на испиту: или ће закон да се поштује и држава да кажњава оне који га крше, или ћемо поштено да кажемо, нећемо овај закон! Ако неко гради без дозволе, а правосуђе неће да га гони, ако судови поништавају одлуке о рушењу онима који намерно граде без дозволе јер мисле да су много јаки, ако полиција неће да обезбеди рушење објеката, ако општинске управе и инспектори виде озакоњење као још једну прилику да пљачкају грађане, шта ће нам закон! Само, шта ћемо сутра, који је следећи закон који ћемо одлучити да не поштујемо?

Експресна казна НИН-у

Случај Савамале је и даље нерешен, али се зато експресно реагује по тужби Небојше Стефановића за текст у НИН-у, који су казнили са 300.000 динара. Да ли је суд био изложен притиску због окупљања присталица СНС испред суда?

– Свако има право на заштиту суда, то право има и Небојша Стефановић. Мислим да му није било потребно да на суђење против НИН окупља присталице. И поред пресуде у своју корист, чини ми се да су му они нанели више штете него користи, јер НИН није булеварска штампа, већ недељник који је готово старији од мене и њега заједно. Ни НИН не треба да бране активисти “Не давимо Београд”, јер уме НИН сам да се брани, као што уме и Небојша.

 

 

 

 

 

Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*