Жучна расправа о комисији за испитивање последица НАТО бомбардовања

0

Судећи по дискусијама, сви подржавају формирање комисије, али ни ова дебата није прошла без међустраначких обрачуна око тога ко је крив за бомбардовање

У Србији је порастао број оболелих од малигних болести, наша дужност је утврђивање истине о томе да ли је узрок бомбардовање наше земље пројектилима са осиромашеним уранијумом, рекао је Дарко Лакетић (СНС), представљајући посланицима Скупштине Србије предлог за формирање комисије за истрагу последица НАТО бомбардовања 1999. године по здравље грађана и животну средину, на чијем челу ће бити он. Мада, судећи по дискусијама, сви подржавају формирање комисије, ни ова расправа није прошла без међустраначких обрачуна око тога ко је крив за бомбардовање.

У врло исцрпном уводном излагању Лакетић је, између осталог, рекао да се комисија неће ограничити само на радиолошке ефекте бомбардовања, већ и на хемијске, јер их они превазилазе, пошто су бомбардована и хемијска и друга индустријска постројења. Навео је да ће за чланове комисије предложити посланике и позиције и опозиције, као и да ће се нарочито користити истраживањем комисије италијанског парламента о здрављу војника ове државе ангажованих на КиМ, где је далеко највише локација гађано осиромашеним уранијумом. Додао је да му је председник италијанске комисије Ђан Пјеро Скану пренео да су они успели да докажу узрочно-последичну везу између повећане учесталости малигних болести код италијанских војника који су се налазили у сектору на КиМ и осиромашеног уранијума. Према његовим речима, у рад комисије биће укључени стручњаци, а први прелиминарни извештај биће готов до 2020. године, док ће парламент на сваких шест месеци давати пресек рада.

 

политика

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*