Зукорлић: Промена граница на Балкану је најризичније решење

0

Председник Странке правде и помирења и посланик Муамер Зукорлић изјавио је да подржава председника Србије Александра Вучића у решавању косовског питања, али да је промена граница на Балкану најризичније решење, пренео је Kурир.

Зукорлић је казао да је потребно да Вучић разјасни шта значи разграничење, јер то може бити признавање постојећих граница, али може бити и њихова промена.

„То последње је најризичније, јер нигде на свету, а посебно на Балкану, немамо озбиљних примера да је до промене граница дошло без сукоба“, оценио је Зукорлић.

Он је додао да су теоријски могуће промене граница уз сагласност обе стране, али да су у решавању косовског питања укључене међународне силе, па то није само билатерално питање.

„Није лоше имати више предлога којима би се пришло мирније и без горчине. У сваком случају, Вучић има моју подршку у решавању косовског питања“, додао је Зукорлић.

„Угљанин злоупотребљава важне теме за Бошњаке“
Зукорлић је коментаришући предлог Бошњачког национално већа (БНВ) за промену имена школа у Новом Пазару, Тутину и Пријепољу оценио да лидер тог већа Сулејман Угљанин злопотребљава важне теме за Бошњаке у предизборне сврхе због избора који ће бити одржани 4. новембра.

„Он (Сулејман Угљанин) сада покушава да се представи као велики патриота, а када би добио изборе, опет би био онај исти који буџет тог већа користи у личне сврхе. Финансијски извештај је показао да је Угљанин чак две трећине буџета БНВ искористио у личне сврхе – на путне трошкове и репрезентције“, оценио је Зукорлић.

Он је додао да би требало да се имена школа, улица и јавних установа од националног и културног значаја за Бошњаке ускладе са њиховом културом и традицијом тамо где чине већину становништва, али да то треба радити кроз „растерећен дијалог, у договору са државним надлежним институцијама“.

Н1

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*