Зукорлићево вишеспратно кршења закона

0

Док се разбуктава распарва о бесправној градњи у Новог Пазара, под палицом бившег муфтије Муамера Зукорлића, радови на објекту у центру града несметано се настављају. Највећи град Санџака постао је тако симбол нелегалне градње у Србији.

Све се догађа у јеку процеса легализације бесправно подигнутих објеката, што је кампања коју води министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић.

Готово је немогуће проћи градским центром, а не приметити двоспратни објекат који ниче уз постојећу факултетску зграду, те пркоси надлежним инспекцијама, локалним и државним властима, владавини права и бројним узбуњивачима.

Звуци мешалица, бушилица и чекића који се мешају са буком мотора аутомобила свакодневна је слика центра Новог Пазара, где је двадесетак радника већ завршило грубе радове доградње Факултета за исламске студије, високообразовне установе Исламске заједнице у Србији, коју је до недавно предводио Муамер Зукорлић.

Познат је као некадашњи муфтија управо Исламске заједнице у Србији (једна од две исламске заједнице које постоје у Србији), који је пред априлске ванредне парламентарне изборе скинуо верску одећу и ушао у Скупштину Србије као посланик Бошњачке демократске заједнице Санџака. Убрзо је изабран и за председника скупштинског Одбора за образовање, науку, технолошки развој и информатичком друштво.

На спорном објекту је у среду постављена велика купола (кубе), са које се вијори исламска зелена застава са месецом и звездом, а око које ће наредних дана бити направљено још седам мањих купола.

Радови напредују под будним оком бројних Новопазараца, случајних или намерних пролазника, чији поглед малтене несвесно завршава на овој грађевини.

Амела БАЈРОВИЋ, Радио Слободна Европа

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*