Жустра расправа, пљуште опомене, претње, а ко је за ЕУ?

0

 

Kосово и Метохија је саставни део Србије и нема потребе да се оснива посебно министарство за KиМ, изјавио је данас шеф посланичке групе СНС Александар Мартиновић, који је и предлагач измена Закона о министарствима.

У жустрој расправи која је уследила, председавајући Верољуб Арсић изрекао је по две опомене шефу посланичке групе Двери Бошку Обрадовићу и посланику ДС Радославу Милојичићу.

Одговарајући на критике дела опозиције због оснивања министарства за европске интегарције, али не и министарства за KиМ, Мартиновић је поручио да нема потребе да постоји специјализовано министарство које би се бавило једним делом територије Србије и истакао да је држава Србија и те како присутна на KиМ.

„По тој логици, требало би да имамо министарство за Војводину, министарство за Београд, Мачву, Поморавље…Нама то не пада на памет. Свако министарство и министар надлежан је за KиМ у складу са Уставом Србије, законима Србије и Резолуцијом СБ УН 1244“, рекао је Мартиновић.

Навео је да је министарство за KиМ 2007. било формирано из једног јединог разлога – да би се остварила нека врста политичке трговине између ДС и ДСС, те да је тада министар за KиМ био Горан Богдановић, тадашњи функционер ДС.

Kаже да је у првој влади Војислава Kоштунице у којој је постојало министарство за KиМ у буџету Србије било је издвојено 400 милиона динара за покрајину, а да је влада на челу са Александром Вучићем предложила, а Скупштина усвојила буџет за 2017. годину којим је за KиМ предвиђено 5,7 милијарди динара.

„Да смо прихватили вашу логику па формирали министарство за KиМ онда бисмо послали поруку да за нас KиМ није саставни део Србије. За нас је KиМ саставни део Србије, а колико смо присутни на KиМ види се по цифрама“, рекао је Мартиновић.

Реаговао је посланик СДС Горан Богдановић који је рекао да се из говора Мартиновића стиче утисак да се пре 2012. године ништа није улагало у KиМ, наводећи да су, док је он био министар, исплаћиване и плате и додаци.

„Не би требало да користимо несрећу народа и не треба то питање да политизујемо. И тада и сада се води рачуна о Србима на KиМ“, заључио је Богдановић.

Одговарајући на критике посланика клуба Нова Србија – Покрет за спас Србије Славише Ристића, Мартиновић је рекао да поједини посланици не знају ништа друго да кажу сем да Вучић хоће да изда KиМ и да нас уведе у НАТО пакт, те да је некадашње министарство за KиМ било потребно „да би се опрале паре“.

„Немојте да будете лицемери, причате да је неко издао KиМ а ви примате плату у Пореској управи у Зубином Потоку“, поручио је Матиновић Ристићу.

Заменик шефа посланичке групе СРС Немања Шаровић негодовао је због односа председнице парламента Маје Гојковић према посланицима опозиције, тврдећи да је ригидна, а да с друге стране Мартиновићу дозвољава да прича о свему и свачему.

Наводећи да су за све премијере Србије, од Зорана Ðинђића, Зорана Живковића и Војислава Kоштинице…приоритет биле европске интеграције, посланик СНС Владимир Ðукановић рекао је да је нормално да постоји министарство за те послове, а оне који се противе европским интеграцијама упитао је шта нуде као алтернативу.

Негодујући због две опомене и поредећи их с вербалним деликтом, Бошко Обрадовић је рекао да је кажњен „само зато што је навео да је фромирање министарства за европске интегарције дуг који СНС има према Бриселу а с обзиром да је, како тврди, ЕУ ту странку и довела на власт.

Опомене је Обрадовићу изрекао посланик Верољуб Арсић, апредставник ДС С Радослав Милојичић изјавио да због тога треба да напусти место председавајућег скупштине и сиђе у салу да расправља с посланицима.

Арсић је опомену изрекао и Милојичићу, једну па другу, а затим му искључио микрофон, Милојичић је поручио да ће да му избуши гуме, а овај затражио да у записник уђу претње Милојичића.

 

 

Танјуг

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*