„Жути“ се радују пресуди Ратку Младићу!

0

Демократска странка (ДС) саопштила је данас да је пресуда Ратку Младићу дугоочекивано задовољење правде и предуслов помирења и да „скида љагу са Србије“. ДС наводи и да Србија коначно улази у завршну фазу поглавља званог Хаг и позвали учеснике јавног живота да се уздрже од промовисања, оправдавања и ратнохушкачких изјава.

Из те странке истичу да је неопходно наставити процес помирења у региону и да се свакодневно види колико је тај процес нестабилан јер је само једна изјава довољна да га уруши.

„Србија и цео регион и данас се суочавају и живе последице ратних злочина деведесетих, а пресуда Младићу је важна јер скида љагу са Србије и њених грађана. Нови изазови су пред нама и време је да се коначно неке књиге затворе. Неоспорно је да ће много болних речи и догађаја остати у тим књигама, али ми имамо обавезу према генерацијама које данас расту“, истичу из ДС-а. Управо из обавезе према тим генерацијама, ДС сматра да нема више ниједног оправдања за било кога у било којој од земаља бивше Југославије који ће славити злочинце.

ДС зато позива на јединство у осуди ратнохушкачке политике која је довела до геноцида, убистава, прогона, масовних гробница, лешева, силовања, мучења и свих људских патњи и страдања.

„Важно је да нашој деци покажемо да ратни злочинци нису хероји, а пођеднако важно је да се суђења за ратне злочине наставе, а не да се успоравају и онемогућавају, што је тренутно случај, затим да се промени поражавајући однос према жртвама којима нико не признаје чак ни званичан статус цивилних жртава рата, као и да се јавност упозна са неоспорним чињеницама које су доказане на суду“, пише у саопштењу ДС-а.

Kурир

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*