Звали су га Магистар: Војислав Шешељ на списку 1.423 босанских удбаша?!

0
POLITIKA Vojislav Seselj, intervju, Trg Magistrat, Zemun Foto Jelena Vucetic

Лидер СРС Војислав Шешељ био је сарадник босанског огранка Удбе?!

Позивајући се на податке из књиге „Чувари Југославије: Сурадници УДБЕ у Босни и Херцеговини“, портал Грохотом је објавио списак 1.423 сарадника УДБА из БиХ.

Занимљиво је да се међу њима налази и име „Шешељ (Николе) Војислав“, рођен 1945. године у Сарајеву. Његово шифровано име било је „Магистар“.

У изјави за Еспресо Шешељ демантује да је било кад сарађивао с било којом тајном службом

– Први пут сам чуо за тај податак пре 13 година – каже на почетку Шешељ, па наставља:

– Те књиге о наводним припадницима Удбе штампао је у 4 тома Фрањевачки самостан у Широком Бријегу. Дакле, Хрвати. Младен Налетелић Тута показивао ми их је у Хагу.

Што би Вулин рекао, прави шврћан: Препознајете ли српског политичара са слике? (ФОТО)

Према речима првог радикала, у питању је хрватска ујдурма чији је циљ да му се политички науди. Безуспешно, додаје Шешељ.

– Ја сам наводно пратио Жарка Kаришика, асистента на Економском факултету током 1979. године, иако тог Kаришика никад нисам упознао, што је и он потврдио годинама касније. Он је писао неке књиге испод којих се потписивао као „Дурмитара“, спој две речи – Дурмитор и Тара, што вам говори колико је одлепио.

У књигама о босанским удбашима налази се и Шешељева приступница најјачој тајној служби на овим просторима.

– Без потписа! Нашли су неки сараднички лист Удбе, на писаћој машини откуцали моје податке, али нигде нема мог потписа. Пробали су да ме „спакују“, али нису то баш зналачки одрадили – закључује Шешељ у изјави за наш портал.

Управа државне безбедности – УДБА, настала је 1946. реорганизацијом Одељења за заштиту народа – ОЗНА.

Име „УДБА“ постало је и остало симбол за „службу“ и тајну полицију, али и за прислушкивање, политичке намештаљке и подметачине, цинкарење и доушништво.

Експресо

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*