Званичник НАТО-а: Права истина је — много више сарађујете са нама него са Русима

0

Један од званичника НАТО алијансе, који је задужен за западни Балкан, рекао је за Блиц да су неки од највећих проблема са којима се суочава регион повратак страних бораца махом из Сирије и Ирака.

„Највећи проблем са којим се суочавате јесте повратак страних бораца, махом из Сирије и Ирака, који су тамо обучени, можда и радикализовани. Уз то, ту су и трговина људима, наркотицима, оружјем. Једино решење ових проблема је сарадња полиције и обавештајних служби земаља Западног Балкана, која нажалост није на оном нивоу попут оног у европским земљама“, изјавио је званичник НАТО за Блиц. —

Што се тиче сарадње Србије и НАТО, Блицу је речено да је то „квалитетан партнерски однос“, те да са стране Алијансе нема никаквих притисака на Србију да постане чланица.

„Ви то не желите, и нисте могли да будете јаснији по том питању. Ми то поштујемо и разумемо. НАТО мора да се постави као фактор који се пита на Балкану, јер је од деведесетих година било доста тешких догађаја. Западни Балкан је од кључне важности за НАТО, то је јасно. Сарађујемо одлично са Београдом, где имамо канцеларију, али и са Македонијом, која има снажну жељу да постане део Алијансе. Драго ми је да је криза тамо завршена, и у потпуности подржавамо демократску владу Македоније“, рекао је представник НАТО.

На питање колики је опсег војних вежби Србије и НАТО, Блицу је речено да је то „далеко више него са Русијом“.

„Ми са Србијом имамо изванредну сарадњу. Спроводимо велики број вежби, што српска јавност нажалост не зна. Стално читамо и слушамо о сарадњи са Русима, „Словенском братству“ (војна вежба)… Да ме погрешно не разумете, ми се не мешамо, ви сте неутрални и то је ваше право, али исто тако треба да знате да је права прича следећа: Србија војно и економски сарађује далеко више са НАТО и ЕУ, него са Русијом“.

Поводом питања евентуалног српског чланства у Алијанси, које се враћа у појединим домаћим, тако и страним медијима, а због неоспорне сарадње Србије и НАТО, званичник каже:

„Бити неутралан не значи бити неактиван. Аустрија, Швајцарска, Шведска…све су то војно неутралне земље, али посвећене светској стабилности и миру. Управо због тога имају партнерску сарадњу са Алијансом, али и везе и одређене односе са Русијом. Тако је и са Србијом, коју сматрамо кључном државом за мир и стабилност у региону“, истиче званичник.

На питање о незаобилазном статусу Косова, као и КФОР снагама у јужној српској покрајини, каже:

„Не признају све НАТО чланице Косово. То је појединачно питање за сваку од 29 земаља чланица, али се сви слажу да Косово мора бити безбедан регион који не угрожава мир на Балкану. Управо због тога што не постоји уверење да је то време дошло, КФОР је и даље доле, и то, подсетићу, на иницијативу Савета безбедности УН. Недавно сам посетио Косово, и видео да Срби на северу воле што је КФОР ту, имају поверења у њих“, истиче званичник за Блиц.

Када је реч о најави стварања војске Косова, речено је да „НАТО није дао сагласност за тако нешто, јер услови још нису испуњени“, мислећи пре свега на уставну процедуру и гласање у парламенту, где поверење таквом потезу треба да дају све етничке групе, укључујући и Србе.

Спутњик

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*