Званичник Стејт департмента у Јасеновцу: „МУЧНО је гледати усташку плочу“

0

Специјални амерички изасланик за питања холокауста Том Јазгерди позвао је у четвртак у Загребу хрватску владу да убрза поступак поврата имовине преживелима, и додао да је важно да влада Хрватске јасно осуди сваки говор мржње.

Данас иде у Јасеновац, где је постављена плоча с усташким поздравом

Јазгерди, који се у Загребу састао с више хрватских министара и званичника, а у петак посећује Јасеновац где је постављена спорна плоча с усташким слоганом, такође је у разговору с хрватским новинарима казао да се нада како ће се недавно основан владин Савет за суочавање с последицама владавине недемократских режима „позабавити тим спорним и увредљивим симболима“.

Амерички изасланик је рекао да је главни разлог његове посете Хрватској питање поврата имовине преживелима холокауста.

– Разговарали смо с министарком културе, министром правосуђа… ту смо у основи како би се видео постигнути напредак у процесу поврата имовине преживелима холокауста. Наша главна порука гласи: желели бисмо да влада убрза тај процес. Зашто? Зато што преживели умиру свакога дана – рекао је Јазгерди, додајући да је „постигнут одређени напредак, али он је прилично спор“.

„Јевреји су циљано истребљивани“

– Осим правних разлога … а знамо да те разлоге прихвата и влада … позивамо се и на моралне разлоге. Реч је јединственој трагедији која је задесила човечанство. То не значи да и други нису патили, наравно да јесу, десетине милиона људи убијено је у Другом светском рату, али Јевреји су циљано истребљивани и због тога је то јединствена ситуација – рекао је Јазгерди.

На питање где види препреке убрзавању решавања случајева одузете имовине, Јазгерди је рекао да је хрватска влада у најбољем положају да види како треба решавати та питања.

– Не желимо хрватској влади да говоримо шта би требало да направи, можемоим сугерисати како су поступале друге земље… мислим да је тренутно највећи проблем с враћањем имовине особама које због разних разлога немају хрватско држављанство – казао је и додао:

– Надамо се да хрватска влада има политичку вољу да реши та питања, ми Американци смо оптимистични. Јер, времена је све мање, преживели холокауста који су били тинејџери у време Другог светског рата сада су у осамдесетим и деведесетим годинама живота. Постоји императив да се делује што брже – рекао је.

Важно је да влада реагује

Упитан за коментар оптужби јеврејских организација о ревитализацији усташтва, Јазгерди је рекао да је „темељ америчких односа с Хрватском поштовање заједничких демократских вредности“.

– Ми смо пријатељи и савезници, обавезали смо се на поштовање демократских вредности. И у САД-у има инцидената говора мржње, примера ради било је случајева скрнављења јеврејских гробља, претњи смрћу јеврејским удружењима … као што очекујемо од наше владе да дигне глас против тога јер прихватамо демократске вредности, исто тако бисмо очекивали од нашег пријатеља и савезника Хрватске да уради то исто, као и од свих других држава које деле те вредности“, рекао је амерички изасланик, а преноси „Индеx“.

Kоментаришући недавни марш крајње деснице у средишту Загреба на којем је истакнута и америчка застава као знак подршке новоизабраном америчком председнику Доналду Трампу, Јазгерди је рекао да је у саопштењу америчке амбасаде све већ речено о томе.

– Наравно да то осуђујемо, не само марш, већ и истицање америчке заставе, то је говор мржње и ми се од тога ограђујемо. Нећемо хрватској влади говорити како да се понаша, али сви ми делимо демократске вредности … и Хрватска и САД су чланице Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) која се темељи на заједничким демократским вредностима. САД су ту као и свака друга чланица: кад су били избори у САД су дошли посматрачи ОЕБС-а, а тако и треба бити – рекао је Јазгерди.

Плоча ХОС-а је увредљива

Упитан за коментар оптужби за антисемитизам појединих званичника нове америчке администрације, Јазгерди је рекао да не мисли да је у томе случај.

– Сигуран сам да би Бела кућа одбацила такву карактеризацију. Трампова администрација, као и друге америчке администрације, дели демократске вредности – додао је.

Јазгерди би у петак требало да посети Јасеновац у пратњи министарке културе Обуљен Kоржинек, а одговарајући на питање о постављању плоче погинулим хрватским ветеранима у рату деведесетих на којој је у склопу грба ХОС-а и слоган „За дом спремни“, Јазгерди је подсетио да је САД, као и Хрватска, члан Међународне асоцијације за сећање на холокауст (ИХРА).

– То је организација која окупља 31 државу, и која брине да се о холокаусту на одговарајући начин учи у школама, и да се на одговарајући начин обележавају места сећања, логори смрти у којима су убијани Јевреји и припадници других народа, попут Јасеновца.

„Преживелима холокауста тешко је да гледају те симболе“

– Мислим да су симболи важни, знамо да је та плоча особито увредљива за преживеле холокауста и чланове њихових породица … хрватска влада је основала Савет за суочавање с последицама владавине недемократских режима … надамо се да ће се то Савет позабавити тим спорним и увредљивим симболима, јер понављам, ми делимо демократске вредности с Хрватском. Тешко је и мучно, поготово преживелима холокауста, да уопште гледају те симболе – рекао је Јазгерди.

Амерички изасланик за питања холокауста казао је да се „ИХРА (Међународна алијанса за сећање на холокауст) труди да се о тим мрачним раздобљима учи у школама на одговарајући начин“.

– Ако не учимо нашу децу о тим мрачним раздобљима, како ће она нешто знати о томе, како ће избећи такве ствари у будућности … и САД је чланица ИХРА-е и изузетно је важно да земље чланице, нарочито земље попут Хрватске које су прошле кроз тако трауматична искуства као у раздобљу од 1941. до 1945. озбиљно схвате своје обавезе и дужности унутар ИХРА-е … надамо се да ће то бити случај и с хрватском владом – закључио је Јазгерди.

 

 

Ондекс

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*