ЗВЕР У ЉУДСКОМ ОБЛИКУ: Језива свједочења српских заробљеника о злочинима Азре Башић

0

Пред Судом БиХ почело је суђење Азри Башић за ратне злочине над Србима, које је 1992.године починила у Дервенти.

Тужилаштво БиХ 16.децембра подигло је оптужницу, којом се Башићева терети да је, у својству припаднице ХВО-а на подручју Дервенте, поступала противно одредбама женевских конвенција о заштити цивилних особа за вријеме рата.

На данашњем суђењу, свједочили су доктор Жељко Стајчић и Чедо Продић, који су били заробљени и одведени у Дом Војске у Дервенти. Они су свједочили о околностима догађаја који су се збили 26.априла 1992.године, када је Азра Башић, према оптужници, заклала српског цивила Благоја Ђураша.

Према ријечима свједока, након њиховог довођења у Дом војске, појавила се група људи са ознакама ХОС, ХВО и Територијална одбрана, а који су почели тортуру над њима.

По свједочењу Жељка Стајчића, љекара из Дервенте, неко из те групе људи је српским заробљеницима довикивао „да ће видјети како се туче кад дође Азра“, међутим, њега лично су препознали његове комшије Хрвати који су га одвели у подрум. Он је у тренутку одвођења видио да Азра Башић држи нож у рукама, али да није видио чин „клања“ жртве.

Други свједок Чедо Продић је данас свједочио да је он остао у сали у којој су били српски заробљеници, на удаљености од 5-6 метара. Он је изразио увјерење да је Азра Башић убила српског цивила  Благоја Ђураша, али није могао да види сам чин јер су заробљеници били у страху и морали су да клече и држе погнуте главе.

Продић каже да када су заробљеници излазили из сале и када су их одводили у подрум, он је са још једним заробљеником покушао да провјери да је Благоје жив и установили су да није жив.

Продић је додао и да му не требају фотографије са препознавања Азре Башић, јер ју је препознао и у судници „јер му се крв заледила кад ју је видио“.

Азра Башић се терети да је 1992. године починила ратни злочин над жртвама српске националности са подручја Дервенте и околине, који су били затворени у Дому ЈНА у овом граду.

Према наводима оптужнице, Башићева је ножем, на изузетно свиреп начин, усмртила цивила, мушкарца српске националности, који је лежао на поду након што је тешко претучен и злостављан.

Оптужена се терети да је у више наврата, на свиреп начин мучила и злостављала већи број затвореника српске националности који су били затворени у Дому ЈНА у Дервенти, наносећи им тешке физичке и психичке повреде од којих и данас осјећају посљедице.

Наводе оптужнице тужилаштво ће доказивати позивањем 32 свједока и прилагањем више од 80 доказних материјала.

Башићева, којој су српски логораши дали надимак „Азра два ножа“, недавно је из САД-а изручена правосуђу БиХ и од тада се налази у притвору.

РТРС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*