10 jedinstvenih sportova za koje verovatno niste čuliDa bi se saznao samo deo svih divljih i divnih sportova koje postoje u svetu, sastavili smo listu jedinstvenih sportova sveta, koristeći se internet istraživanjima, uključujući sportske, putničke, kulturne sajtove i veb-sajtove. Za neke od ovih sportova verovatno niste ni čuli, ali nakon saznanja o uzbuđenju jukigasena ili intenzitetu kabadija, možda postanete i obožavalac.

  1. Kabadi

Nacionalni sport Bangladeša i popularan širom Južne Azije od 20. veka, kabadi je timski sport koji igraju muškarci i žene. Timovi pokušavaju da njihov ofanzivni igrač, „rajder“, infiltrira protivničku odbrambenu stranu i označi što je moguće više protivnika pre nego što se bezbedno vrati na svoju stranu.

  1. Jukigasen

Mislite da je grudvanje spontana aktivnost? Razmislite ponovo. Nastao u Japanu 1989. godine, jukigasen kombinuje dodžbol sa grudvanjem. Sedmočlani timovi se takmiče sa po 90 unapred pripremljenih snežnih grudvica, pokušavajući da izbace protivničke igrače gađajući ih. Kada grudve nestanu, pobeđuje tim sa najviše preostalih igrača.

  1. Sepak Takrav (šut odbojka)

Sepak Takrav (šut odbojka)Volite odbojku, ali biste voleli da je teža? Onda je sepaktakrav sport za vas. Sepaktakrav je kao odbojka, ali se igra nogama. Poreklom sa Tajlandu, sepaktakrav je izrastao u žestoko takmičarski sport koji parira popularnosti fudbala u Maleziji, Tajlandu i Indoneziji.

  1. Kalćio storiko

Kalćio storiko, italijanski prethodnik američkog fudbala i ragbija, suprotstavlja 27 igrača golih grudi po strani jedan protiv drugog na pravougaonom terenu sa mrežama za golove na oba kraja. Smatra se da je počeo sa rimskim sportom harpastum, kalćio u punom kontaktu omogućava udarce glavom, udarce, laktove i gušenje. Nakon vekova opadanja interesovanja nakon renesanse, ovaj sport se vratio 1930-ih.

  1. Buzkaši

Verzija polo u centralnoj Aziji, posebno popularna u Avganistanu, četiri do pet konjanika u svakom odredu pokušavaju da unesu leš koze ili teleta u „Krug pravde“ protivničkog tima. Zvuči dovoljno lako? Nedozvoljene igre mogu trajati danima, a brutalne povrede glave su česte.

  1. Fierljeppen

Ko nije stajao na velikoj lokvi ili srednjem potoku i pomislio da može da je preskoči samo da bi nesrećno propao? Verovatno je mogao da uspe uz pomoć motke. Uz fierljeppen („daleko skakanje“), to je upravo ono što dobijate: skok s motkom u kombinaciji sa vašom ljubavlju iz detinjstva da preskočite potok. Takmičari skaču s motkom kroz kanal ili potok i pokušavaju da se popnu na stub pre nego što skoče što je dalje moguće na drugu obalu.

  1. Skidžoring

Skidžoring

Više nije striktno način prevoza, skidžoring je sada takmičarski sport gde se skijaši vuku iza konja, psa ili motornog vozila niz snežni put. Najbrže vreme pobeđuje.

  1. Pala

Smatra se pretečom modernog tenisa, ovaj toskanski sport pala uključuje dva igrača ili tima koji igraju jedan protiv drugog na pravougaonom terenu sličnom teniskom terenu bez mreže. Igrači dobacuju međusobom loptu i udaraju je rukama rukama, serviraju i vraćaju, sve dok ona ne odskoči više puta na stranu, donoseći drugom igraču poen. Elementi pored terena, kao što su parkirani automobili, zidovi, gledaoci, čak i nesuđeni pešaci, svi se smatraju kao da su deo igre.

  1. Base

Base je igra sa loptom,koja potiče iz Norveške. Pet do devet igrača koristi bilo koji deo svog tela osim ruku da spreči da lopta padne u njihovu zonu, koja može biti krug ili kvadrat.

  1. Biribol

Biribol, nastao u Brazilu 1960-ih, je odbojka koja se igra u malom bazenu. Nekoliko varijacija pravila postoje, tako da to nije samo odbojka na vodi, a to je da igrači mogu da blokiraju servis, ali ne mogu da razbiju ravan mreže kada zabadaju – postavljaju ga veoma malo. Smatra se jedinim domaćim timskim sportom Brazila.

Nadamo se da će vas ovaj spisak uputiti na gledanje i uživanje u  ovim zanimljivim, jedinstvenim sportovima.

By admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *