10 umetničkih klizača

10 umetničkih klizačaUmetničko klizanje je verovatno najpopularnije takmičenje na Zimskim olimpijskim igrama. I zaista, dobija dosta pažnje u bilo koje doba godine kada je reč o svetskim prvenstvima. Umetnički klizači su jedni od najpopularnijih sportista, na ledu i van njega. Imajući to na umu, evo liste 10 nekih od najboljih umetničkih klizača — uglavnom iz pojedinačnih takmičenja sa jednim izuzetkom — koji su ikada izašli na led ili na klizalište. Ova lista je samo putokaz ka daljem otkrivanju vrsnih klizača i redosled nije unapred određen. Ovo su deset imena koja su postala sinonim za umetničko klizanje.

  • Patrik Čan

Čan je uživao u uspehu na timskom takmičenju u klizanju na poslednje dve Zimske igre. 2014. osvojio je srebro u Sočiju — gde je takođe poneo istu medalju u muškom singlu. Četiri godine kasnije, popularni Kanađanin je osvojio ekipno zlato u Južnoj Koreji. Čan je takođe osvojio tri svetska prvenstva u pojedinačnoj konkurenciji od 2011-13. i tri puta osvojio šampionat četiri kontinenta.

  • Džon Kari

Godine 1976. kreativni i izuzetno talentovani Kari osvojio je zlato i na Olimpijskim igrama i na svetskim prvenstvima. Poznat po svom stilu i eleganciji na ledu, Britanac Kari je navodno postigao najviši rezultat za muško takmičenje u singlu u to vreme (105,9), dok je bio prvi na Igrama u Insbruku ‘76.

  • Juzuru Hanju

Juzuru Hanju

Neki će tvrditi da bi ovo japansko čudo moglo biti najveći klizač koji je ikada krasio led. Ne samo da je Hanju osvojio zlato na poslednje dve Zimske olimpijske igre (2014, 2018), već je dva puta bio prvi na Svetskom prvenstvu i ima tri srebrne medalje na tom takmičenju. Hanju je 19 puta postavio svetske rekorde.

  • Jekaterina Gordejeva/Sergej Grinkov

Ovo će biti prvi put na listi kada ćemo navesti dva klizača na istom mestu. U oblasti klizanja u parovima, Gordejeva i Grinkov su bili među najboljim — i najtragičnijim. Osvajači zlatne medalje iz 1994. u Lilehameru i četvorostruki svetski šampioni, ovaj bračni par bili su izvrsni klizači. Grinkov se srušio tokom treninga u novembru 1995. i umro od srčanog udara. Od tada Jekaterina nastupa na ledu sama.

  • Mišel Kvan

Možda najveća klizačica u istoriji SAD, Kvan nikada nije osvojila olimpijsko zlato, ali je osvojila srebro 1998. i bronzu 2002. Međutim, Kvan je petostruka svetska šampionka i njenih neverovatnih devet nacionalnih titula je najviše osvojenih titula u istoriji SAD . Kvan je takođe načinila karijeru za sebe van leda kroz filmski rad i govore – što je čini jednom od najpopularnijih američkih sportista.

  • Jevgenija Medvedeva

Mlada Ruskinja je ponela par srebrnih medalja (pojedinačno i ekipno) na Zimskim igrama 2018. Već je osvojila dva svetska prvenstva (prva je to uradila uzastopno od Mišel Kvan 2000. i 2001.) i par titula šampiona Evrope. Medvedeva je takođe 13 puta postavila svetske rekorde u kratkom programu i slobodnom klizanju.

  • Irina Rodnina

Irina RodninaVerovatno najveća klizačica u parovima u istoriji ovog sporta, Rodnina je bila sila Sovjetskog Saveza od kasnih 1960-ih do ranih 1980-ih. Rodnina je jedina klizačica koja je osvojila 10 svetskih šampionata uzastopno (1969-78) i tri uzastopne zlatne olimpijske medalje (1972, ‘76 i ‘80) u parovima. Udružena sa Aleksejem Ulanovim i Aleksandrom Zajcevom, Rodnina je bila prva klizačica u paru koja je osvojila olimpijsko zlato sa dva različita partnera.

  • Katarina Vit

Kada govorimo o velikanima sveta, bez obzira na pol, Vit bi trebalo da bude na čelu tog razgovora. Vit je osvojila zlato u singlu za Istočnu Nemačku na Zimskim igrama 1984. i ‘88.. Osim toga, ona je četvorostruka svetska šampionka i pridružila se Sonji Henie u osvajanju šest uzastopnih evropskih prvenstava (1983-88).

  • Kristi Jamaguči

Osvajačica zlatne medalje u Albertvilu 1992. godine, Jamaguči je jedna od najprepoznatljivijih ličnosti u istoriji međunarodnog umetničkog klizanja. Pored olimpijskog zlata, Jamaguči je bila prva na svetskim prvenstvima za žene 1991. i ‘92. Bila je i svetska juniorska šampionka 1988. Van leda, Jamaguči je verovatno najpoznatija po pobedi u 6. sezoni “Plesa sa zvezdama”.

  • Sonja Heni

Često smatrana najvećim umetničkim klizačem u istoriji sporta, bez obzira na pol, Norvežanka Heni je tri puta osvojila olimpijsko zlato u ženskom singlu (1928, ‘32 i ‘36) i izvanrednih 10 uzastopnih svetskih titula od 1927-36. Ta kombinovana prvenstva su najviše od svih ženskih. Nakon što je postala profesionalac kao klizač, Heni je ušla u svet filma, glumeći u filmovima kao što su “Jedan u milion” (1936) i “Second Fiddle” (1939).

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *