1300 -КАПЛАРА

0

Улазак у гротло Колубарске битке легендарног Скопског ђачког батаљона, прозваног „1.300 каплара“ 2. децембра 1914, доноси одлучујућу моралну превагу и даје снагу Српској војсци да у победоносном противудару најури непријатеља из земље. Тај јединствени батаљон формиран је сeптембра 1914. због губитака које је Српска војска претрпела након Церске битке и одбрамбених дејстава дуж Дрине, Саве и Дунава против надируће Аустроугарске војске.
Ни једна држава на свету не шаље у прве линије фронта своје најученије и најумније младе људе, јер они представљају окосницу будућности и нормалног функционисања једне државе. И управо због тога је српска влада оклевала да у гротло рата пошаље оно највредније што свака држава има—најумније и најобразованије младе људе. Деца политичара, министара, индустријалаца, трговаца, богаташа и сељака су из својих гимназијских и универзитетских клупа послати на војну обуку у Скопље. Многи академци су пристигли у Скопље и из знаменитих европских универзитета. Будући књижевници, академици, министри, професори, секретари, дипломате, адвокати, инжењери, лекари, уметници, предузетници…једном речју најбоље што једна земља може да има уложено је у одбрану Србије. Сви академци у војној униформи, сви са шајкачама раме уз раме са својим народом из ког су потекли, сви под оружјем, спремни да по сваку цену бране своју отаџбину. То је дало невероватну моралну снагу обичном српском војнику који је већ извојевао победу на Церу, видевши да Србија у борбу улаже све што има и да деца познатих, утицајних и богатих иду на прве линије фронта раме уз раме са српским сељаком. Енглески лист „Обзервер“ о слању српске академске омладине на фронт овако извештава: „То је једини пример у историји света да једна држава, малена Србија, шаље у рат, искључиво у борбене јединице, свој цвет. Своју будућност. Целокупну интелектуалну омладину, као последњу наду за спас своје земље“.
Само у Колубарској бици јуначки на првим линијама пробоја фронта од њих укупно 1.321 гине више од 400. Остављају кости од Лазаревца преко албанских гудура, на острву Виду, Плавој гробници, Солунском фронту. Њих више од две трћине се из рата неће вратити.
То су „1.300 каплара“, легендарни батаљон српских академаца.
Не смемо никада заборавити њихову жртву и јунаштво!

Српска историја

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*