15 ствари због којих Трампа мрзе непријатељи Русије

ЕВО ЗБОГ ЧЕГА ЈЕ СВЕ РЕАЛНО ДА НОВИ АМЕРИЧКИ ПРЕДСЕДНИК ПОБОЉША ОДНОСЕ СА МОСКВОМ

0

ЗБОГ чега се Русија нада побољшању односа са Сједињеним Држава за владавине Доналда Трампа?

Очекивање се заснива на следећим чињеницама:

1. Трамп је већ више пута изјављивао да жели да побољша односе са Русијом.

2. Трамп је више пута позитивно говорио о Путину, којег су западна штампа и политика покушавале да демонизују.

3. Трамп је много пута говорио да је за Америку главни непријатељ — међународни тероризам и да су све земље дужне да сарађују ради борбе са њим, а то је управо оно на шта Русија већ више година указује Западу.

4. У Трамповом тиму много је представника «реалистичке» школе међународне политике, која је увек позивала на побољшавање односа са Русијом. У духу „реалистичке” школе су и Трампови наступи поводом питања из домена спољне политике.

5. Експертске школе попут „неоконзерватизма” и „либералног интервенционизма”, које су биле мотори агресивне политике против Русије, све су изван Трамповог тима и оштро га критикују.

6. Трампова понуда Рексу Тилерсону положаја државног секретара позитивна је за Русију. То је крупан бизнисмен, који је имао велики бизнис са Русијом и често је иступао против антируских санкција, чак је добио орден из руку Путина.

7. Саветник за националну безбдност постао је Мајкл Флин, који је више пута позитивно говорио о Русији и Путиновој политици.

8. Трамп је више пута изјвљивао да је НАТО — реликт хладног рата и да су САД дужне да смање своје војно присуство у Европи.

9. Трамп је оштро критиковао руководствa CIA и Пентагона која су током последње 3 године били предводници хибридног рата  против Русије.

10. Трамп је већ изјављивао да схвата да становници Крима желе да б уду у саставу Русије, а то је чињеница од највеће важности.

11. Трамп је много пута изјављивао да Украјина није приоритет за САД и одбијао да се сретне са Порошенком, а још је лично прецртао тачку о предаји оружја Кијеву из предизборног програма своје Републиканске партије.

12. Може се очекивати да Трамп неће опростити функционерима кијевског репресивног режима све оно што су чинили против њега, нити речи које су изговорили против њега, а било их је много за време изборне кампање.

13. Трампов бизнес-приступ Трампа подудара се са истим таквим приступом Путина и даје наду због Трамповог  реализма и рациональности.

14. Трамп се ослања на исте конзервативне вредности, као и Путин, па и већина грађана Русије.

15. Трамп напросто изводи из памети непријатеље Русије.

Сергеј МАРКОВ, ФАКТИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*