22 GODINE OD PROGONA: Marš „Stazama egzodusa“ Srba iz Vozuće

0

Marš „Stazama egzodusa“ održava se danas u okviru obilježavanja 22 godine od progona Srba iz Vozuće, naselja u dolini rijeke Krivaje i sa južnog dijela Ozrena.

U maršu koji je u 7.30 časova krenuo iz iz mjesta Tumare na Ozrenu, koji organizuje Zavičajno udruženje Zavidovićana iz Doboja, učestvuje i predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović prisustvovaće obilježavanju stradanja u 14.00 časova u mjestu Stog, gdje će nakon marša, u Crkvi Svetog Georgija, u kojoj se nalazi spomen-obilježje poginulim i nestalim borcima, biti služena liturgija i položeni vijenci.

Vijenci će biti položeni i kod spomenika i krsta podignutih kao znak sjećanja na 21 svirepo ubijenog srpskog vojnika i civila, čiji su posmrtni ostaci, mahom obezglavljeni, pronađeni nakon završetka rata.

Iz Organizacionog odbora navode da je riječ o jubilarnoj 10. manifestaciji koja je uvrštena u kalendar obilježavanja značajnih datuma u Republici Srpskoj.

Staza kojom će se kretati učesnici marša duga je 22 kilometra, a završava se u naselju Stog kod Vozuće.

Riječ je o „kamionskom putu“, koji ide pravcem Brijesnica Gornja-Malčići- Kvrga-Borovci-Lozna-Stog, kojim su se Srbi iz Vozuće i doline Krivaje povlačili pred pripadnicima takozvane Armije BiH.

Srbi iz Vozuće protjerani su sa vjekovnih ognjišta u ofanzivi takozvane Armije BiH pod nazivom „Uragan“ ili „Farz“.

Masovno stradanje Vozućana dogodilo se od 10. do 24. septembra 1995. godine, usljed ofanzive 23.000 muslimanskih vojnika Drugog i Trećeg korpusa takozvane Armije BiH i odreda „El mudžahedin“, te NATO bombardovanja.

Tada je spaljeno 30 srpskih sela, protjerano 1.920 srpskih porodica sa 7.680 članova, ubijeno 459 boraca Vojske Republike Srpske i civila, dok se za većim brojem još traga.

POSTAVI ODGOVOR

*