U domu Boška Obradovića

0

Nema vlade, ali ima fudbala! Evropsko prvenstvo u Francuskoj je ušlo u završnicu, što je nešto što većina muškaraca ne propušta, pa smo tako sa Boškom Obradovićem, liderom Dveri, i njegovim sinom Rastkom ispratili polufinale između Portugala i Velsa (2:0), a narodni poslanik nas je u njegovom stanu u Čačku dočekao uz lubenice i šljive, a mi koji nismo postili tog dana bili smo ugošćeni još i picom i pivom.

BO: Navijao sam za Vels, ali šta da se radi – prvi su Obradovićevi utisci nakon što su Portugalci počeli da slave plasman u finale.

Alo: Nema nas na EP, ali na koga bi Srbija trebalo da se ugleda u fudbalu?

BO: Islandu je sve krenulo od ruke kada je prekinuo proces priključivanja EU i saradnju sa MMF-om. Sada, vidite i kako fudbal igraju, a mi, recimo, nismo bili na EP još od 2000, kada smo krenuli da jurimo za EU. Eto, to je taj pogubni put koji traje već 16 godina i vreme je da se okrenemo istoku, eto, neka SP u Rusiji bude ta prekretnica, kako za fudbal, tako i za celu zemlju – priča Boško, dok se mi čudimo što utakmicu, umesto na nekom džinovskom ekranu, gledamo na televizoru kojeg je odavno pregazilo vreme, dok ventilator stoji naslonjen na jednu od mnogobrojnih polica za knjige koje dominiraju stanom u jednoj od starijih zgrada u Čačku, naravno bez lifta.

BO: Ma ova strana zgrade ionako nije sunčana, pa nam klima ne treba, a i na ovom televizoru se sve lepo vidi.

Alo: Da se vratimo na politiku, zašto vlada još nije formirana?

BO: Ne znam. Ako si osvojio 50 odsto na izborima, toliko si jaka stranka i imaš kvalitetne kadrove i dobar program, zašto ne možeš dva i po meseca da napraviš vladu? To je štetno za državu. Činjenica je da on sada mora sve da podmiri i da SNS više ne može da formira vladu sam, sa svojim poslanicima, nego zavisi od Ljajića, Ilića, Krkobabića, i mnogih drugih.

Alo: Cenite li nešto kod Vučića?

BO: Što nije uveo sankcije Rusiji.

Alo: Kako reagujete kada kažu da ste ruski čovek i da Putin preko vas vrši pritisak na Srbiju?

BO: Ha-ha. Ako želi da izvrši pritisak na Srbiju kao jedna ozbiljna sila, Putin to može da uradi na mnogo ozbiljniji način nego preko Boška Obradovića. Vidite, volim rusku kulturu, istoriju, pravoslavnu vezu naše dve zemlje, ali nisam rusofil, nego srbofil. Kao što je govorio Nikola Pašić: „Da naš mali čamac privežemo za veliki ruski brod“, ali to je ipak naš mali čamac. Mi nismo ruska gubernija, već Srbija, ozbiljan partner Moskve, a ne treba zaboraviti da smo najveća država i narod na Balkanu, bez obzira na to šta smo sve preživeli.

Koliko lider Dveri ceni Rusiju, govore i mnogobrojne knjige na policama, ipak, on ističe delo Neleta Karajlića „Fajront u Sarajevu“.

BO: Trenutno čitam poslovnik Narodne skupštine, ali Neletovu knjigu preporučujem svima. Odrastao sam na „Zabranjenom pušenju“, „Top listi nadrealista“, sada smo gledali i „Nadrealnu televiziju“, a omiljeni citat iz knjige mi je: „Crvena zvezda je bila krsna slava za Srbe u BiH“.

O doniranju organa

Parlament u Podgorici je doneo zakon po kojem je svaki građanin Crne Gore automatski donor organa, osim ukoliko se izričito ne izjasni protiv. To je podržao i mitropolit Amfilohije.

BO: Bitno je da se omogući sloboda izbora i da se nikome ne nameće nešto, čak i kada je u pitanju tako nešto humano. Veoma je i bitan stav Crkve po tom pitanju, tako da apsolutno podržavam doniranje organa ako se time može spasti nečiji život – kaže Obradović.

O političarima

Nikolić – nečastan
Vučić – glumac
Dačić – dovitljiv
Šešelj – neprincipijelan
Sanda – hrabra
Tadić – maneken
Čeda Jovanović – bogataš
Ljajić – pritvoran

Alo

POSTAVI ODGOVOR

*