24 године од протеривања Срба из Славоније

0

За 1. мај се навршава 24 године од када су оружане снаге Хрватске у акцији „Бљесак“ са подручја Западне Славоније, која се тада налазила у саставу Републике Српске Kрајине и под заштитом УН, протерали 15.000 Срба, 283 је убијено или нестало, међу којима 56 жена и осморо деце, саопштио је Документационо-информациони центар „Веритас“.

Од 283 убијених или несталих у акцији „Бљесак“ оружаних снага Хрватске пре 24 године, расветљена је судбина 154 лица, а 129 се још води као нестало.

„Од 148 ексхумираних посмртних остатака из групних гробница, до сада их је 109 идентификовано“, додаје се у саопштењу.

„Веритас“ подсећа да је током хрватске агресије 1.450 припадника Српске војске Kрајине било заробљено, већина на превару уз помоћ снага УН, од којих су многи прошли тешка психичка и физичка малтретирања у Бјеловару и Вараждину.

Цивили који нису могли или нису желели да напусте своја огњишта, смештени су у логоре за цивиле, а за то време православни храмови и српска имања су опљачкана, опустошена и уништена.

У времену након агресије на Западну Славонију, хрватски судови су осудили велики број заробљених Срба на дугогодишње казне затвора за ратне злочине, које су издржавали у злогласном затвору Лепоглава, а неколико десетина заробљеника прошло је вишегодишње специјалне тортуре злогласне Лоре у Сплиту.

Из „Веритаса“ подсећају да Хашко тужилаштво, иако упознато о свим чињеницама везаним за „Бљесак“ никада није отворило интензивну истрагу за злочине у тој акцији, као што ни Савет безбедности УН никада Хрватској није увео санкције зато што је, као чланица УН, извршила агресију управо на заштићену зону организације којој је и сама припадала.

Тужилаштво у Хагу је 25. јула 1995. године, оптужило тадашњег председника Републике Српске Kрајине Милана Мартића да је 2. и 3. маја 1995. године „за одмазду издао наређење војним органима РСK да гранатирају Загреб“, услед чега је погинуло шест цивила, јер се при том „није придржавао закона и обичаја који регулишу вођење рата“. Хашки трибунал га је за то осудио на 35 година затвора.

На загребачком Жупанијском суду, у току је суђење у одсуству Милану Мартићу и Милану Челекетићу, председнику РСK и команданту Српске војске Kрајине, због „осветничког ракетирања хрватских градова након војно-редарствене акције“Бљесак“, иако су испаљивање ракета наредили у току извођења хрватске агресије и као упозорење да обуставе ту акцију на српску област под заштитом УН.

Хрватски генерали: Лука Џанко, Маријан Марековић, Младен Kруљац и бригадир Стјепан Гашљевић, који су, по налогу, сада покојних: Фрање Туђмана, Гојка Шушка, Јанка Бобетка, Имре Аготића и Петра Стипетића, испланирали и извели акцију „Бљесак“, још су на слободи, овенчани славом хрватских националних хероја.

Хрватски судови су у парничном поступку по тужби сестара Радмиле и Мирјане Вуковић за накнаду штете због убиства оца Милутина, мајке Цвијете и сестре Драгане, одбили њихову тужбу уз образложење да убиство њихових родитеља и сестре није ратни злочин, већ „ратна штета“, за коју држава не одговара, уз обавезу да оне држави исплате парнични трошак у износу од око 3.200 евра.

Пред националним правосуђима Хрватске, Србије и БиХ, покренуто је неколико кривичних поступака за злочине над Србима у тој акцији, који нису одмакли даље од предкривичне фазе.

Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*