25 година пријатељских односа Русије и Хрватске: Русија прва признала Хрватску

Руски амбасадор у Хрватској Анвар Азимов рекао је да Москва разуме обавезе које Хрватска има према ЕУ и НАТО-у, али да сматра да то неће бити препрека јачању односа две земље.

0

Анвар Азимов је на конференцији за новинаре посвећеној стању и перспективи руско-хрватских односа рекао да је ова година посебно важна за те односе, пошто се 17. фебруара обележава 25. годишњица руског признања Хрватске, док је 25. маја 25. годишњица успостављања дипломатских односа, пренела је агенција Хина.

Рекао је да су званично друге државе прве признале Хрватску, али да је „фактички прва била Русија“.

То је, према његовим речима, било у октобру 1991, када је совјетски лидер Михаил Горбачов сазвао састанак на којем су учествовали председници Хрватске и Србије Фрањо Туђман и Слободан Милошевић.

„Резимирајући врло тешке преговоре, он им је отворено рекао: независност Хрватске је реалност и с тиме се морамо помирити“, рекао је Азимов.

Навео је да је Русија спремна за обнову политичког дијалога с хрватским вођством и да се ради на организовању сусрета министара спољних послова две земље у најскорије време, додајући да ће „можда бити још изненађења“ о којима сада не може да говори.

„Ја не могу да отворим све карте, али могу рећи да би се у најскорије време такав политички дијалог могао остварити“, рекао је руски амбасадор.

БЕТА

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*