Akva park iznad Valjevske Gračanice ?!

0

Potapanje manastira Valjevska Gračanica ovih dana je kulminirala time što se i kupola ovog manastira našla pod vodom.Manastir Valjevska Gračanica je srednjevekovni manastir koji po predanju su sagradili Nemanjići,manastir postoji više vekova i ono što je najčudnije manastir je bio pod zaštitom države Srbije kao kulturno blago!

Građenjem brane Rovni,tamošnji rukovodioci su tvrdili da se time rešava problem vodosnabdevanja Valjeva i okoline i da je veštačko jezero potrebno isključivo iz tog razloga. Uzalud su iz Eparhije Valjevske umoljavali čelnike da se ta voda zadrži na koti 333 i time spreči potapanje srednjovekovnog manastira ali i spase izvori pijaće vode kojih u toj okolini ima pregršt.

Međutim,ono što je zapanjilo vernike koji protestvuju svakodnevno ispred vlade Republike Srbije jeste činjenica da čelnik brane Rovni Miodrag Marković najavljuje i drugu funkciju veštačkog jezera,izgradnju tkzv akva parka,uvođenje opcije skijanja na vodi,ali i održavanje kajakaških prvenstava i raznih drugo turističko sportskih sadržaja.
Dok se čini se čelnicima Valjeva i brane Rovni priviđaju srećni nastupajući dani,meseci i godine i veća turistička atraktivnost tog mesta,utoliko su vernici koji protestvuju protiv potapanja srednjovekovnog manastira iskazuju još veći revolt.
Za to vreme manastir tone sve dublje..

POSTAVI ODGOVOR

*