Kao jedan od ubedljivo najgledanijih sportova na svetu, fudbal je dugo već inspiracija mnogim filmskim režiserima, koji žele da uhvate srž ove igre na platnu. Nekima je to pošlo za rukom, dok drugi nisu bili te sreće. U ovom članku usredredićemo se na one filmove, kako igrane tako i dokumentarne, koji su u svojoj sadržini uspeli da najbolje prenesu duh ove očaravajuće igre.

5 najboljih filmova o fudbalu

  1. Maradona, rež. Emir Kusturica. Ovaj dokumentarni film je prava oda ovom slavnom, legendarnom fudbaleru. Premijera filma održala se na Kanskom filmskom festivalu 2008. godine. Film govori o tri čoveka – legendi fudbala Maradoni, antiglobalističkom Armandu i porodičnom čoveku Dijegu. Kusturica snimajući film obilazi sva važna mesta u Maradoninoj karijeri, Buenos Arijes, Barselonu, Napulj, Kubu i Beograd. Ovaj film je saga o uspehu, sunovratu i ponovnom rođenju.
  2. Beg u pobedu, rež. Džon Hjuston. Igrani film iz 1981. godine o fudbalskoj utakmici između savezničkih ratnih zarobljenika i nacističke Nemačke. Pored velikih filmskih imena Majkl Kejna i Silvester Stalonea u filmu igraju veliki fudbaleri Pele, Osvaldo Ardiles, Bobi Mur itd.. Film je poznat pre svega kao poslednje delo Džon Hjustona, a onda i po tome što je uspeo da okupi brojne igrače Ipsvič Touna.
  3. Tražeći Erika, rež. Ken Loač. Ovaj igrani film iz 2009. ne bavi se toliko samim dešavanjima na terenu, već govori o eskapizmu koji fudbal pruža svojim fanovima. Film je napisan sa težnjom da ukaže na važnost solidarnosti, na važnost zajedništva i tima, jer smo jači i bolji u timu nego kao pojedinci. Erik je fudbalski fanatik čiji život pati zbog toga i koji kroz halucinacije razgovara sa Erikom Kantonom, francuskim fudbalerom, koji mu pomaže i savetuje ga kako da vrati svoj život u normalu.
  4. Stadijumska groznica, rež. David Evans. Život je komplikovan kada voliš jednu ženu, a obožavaš jedanaest muškaraca! To je kratak opis ovog igranog filma iz 1997. godine u kome glavne uloge igraju Kolin Firt i Rut Gemel. Film je snimljen po Hornbijevom istoimenom romanu i radnja se odigrava 1988-89. u vreme kada Arsenal brani titulu šampiona i kada se protagonista, zaljubljenik u fudbal, zaljubljuje i film prati kako se komično mešaju ove dve ljubavi.
  5. Go! (trilogija). Ovaj filmski maraton od 300 minuta je nešto slično Gospodarima prstenova za fudbalske fanove. Kroz ova tri filma upoznajemo se sa pričom Santijaga Muneza, imigranta iz Meksika, koji radi u Los Anđelesu kao baštovan i mašta o tome da igra fudbal. Njegovi snovi se ostvaruju kada odlazi u klub u severnoj Engleskoj i tamo stvara karijeru o kojoj je sanjao, osvajajući šampionat. U sledećoj etapi vidimo Santijaga u Real Madridu, na svetskom prvenstvu i kako dostiže sve ciljeve (eng. goals) koje igra fudbal ima da ponudi.

Naravno, ovo su samo neki od filmova koji su pokazali da fudbal na filmskom platnu itekako uspeva da privuče i zabavi publiku. Od uzbudljivih dokumentaraca, drame, komedije i romanse ovu listu treba posmatrati kao svojevrsni uvod u gledanje fudbala i van utakmica, u bioskopu ili kod kuće uz kokice, porodicu i prijatelje.

By admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *