5 najboljih fudbal ligi (FIFA lista)

5 najboljih fudbal ligi (FIFA lista) Procenjuje se da je fudbal jedan od najkonkurentnijih sportova. Vodeći sport koji se igra u potpunosti u različitim zemljama. To je popularan sport koji se igra širom sveta. Lige postoje u svakoj zemlji, sa fiksnim brojem timova koji se takmiče svake sezone da ostvare svoje ciljeve.

Lige koje troše najviše novca su uglavnom one koje privlače većinu igrača. Ovde navodimo najbolje fudbalske lige na svetu u 2022. godini.

  1. Liga 1 – Francuska

Fudbalski klubovi iz Lige 1 takmiče se u evropskim profesionalnim takmičenjima. Primarno takmičenje u francuskom fudbalu je najviši nivo ligaškog sistema. I od svog osnivanja, u njemu su bili neki od najpopularnijih fudbalera svih vremena. Liga je osnovana 11. novembra 1932. kao Nacionalna pre nego što je godinu dana kasnije prešla u Diviziju 1. Od 2002. godine, organizacija je pokrenuta pod sadašnjim imenom i postala jedna od najboljih fudbalskih liga. Olimpik Lion je klub sa najviše uzastopnih pobeda (sedam između 2002. i 2008.) u Francuskoj, dok je AS Sent Etjen osvojio deset titula u Francuskoj. Broj sezona koje je Olimpik iz Marseja proveo u Ligi 1 je 71, što ga čini najuspešnijim klubom u ligi. Sa 47 uzastopnih sezona (od 1974. do danas), Pari Sen Žermen drži rekord lige za dugovečne pobede.

  1. Italijanska Serija A – Italija

Italijanska Serija A – Italija

U Seriji A, koja je najviša profesionalna liga u Italiji, trenutno se takmiči 35 klubova. Pobednici dobijaju i Scudetto i Coppa Campioni d’Italia. Ljubitelji fudbala poznaju Seriju A kao jednu od najboljih fudbalskih liga na svetu 2022. Liga je opisana kao defanzivna, taktička liga. IFFHS je rangirao italijansku Seriju A ligu kao najvažniju svetsku ligu u 2020. godini, dok ju je UEFA ligaški koeficijent rangirao na treće mesto među evropskim ligama. Od 1929–30, italijansko fudbalsko prvenstvo je imalo samo jednu diviziju umesto regionalnih i međuregionalnih takmičenja. Titule koje su osvojili amateri pre 1929. godine priznaje FIGC sa istim ponderima kao i kasnije osvojene titule.

  1. Bundesliga – Nemačka

Nemački fudbalski navijači svake godine čekaju svoju najvišu ligu, Bundesligu. Bundesliga je primarno nemačko fudbalsko takmičenje na vrhu sistema nemačke fudbalske lige. A najbolji strelci Bundeslige su takođe međunarodno priznati. Bundesliga ima 18 timova, od kojih svaki napreduje i ispada u skladu sa sistemom napredovanja i ispadanja. Pobednik Bundeslige automatski se kvalifikuje za DFL-Superkup. Među svim sportovima, Bundesliga ima najveću prosečnu posećenost. Osim toga, u njemu su već bili smešteni neki od najvećih fudbalera svih vremena. U sezoni 2011-12 imao je prosečnu posetu od 45.134 navijača po utakmici, što je drugo posle NFL-a u svetu. Dortmund je 1962. osnovao Bundesligu, a prva sezona je počela 1963. godine.

  1. La Liga – Španija

La Liga – ŠpanijaNacionalno prvenstvo prve divizije španskog fudbala je njegova najviša divizija za profesionalce. Ukupno 20 timova Liga Nacional de Futbol Profesional upravlja ovom ligom; tri donja tima ispadaju u Segunda Divizion svake sezone i zamenjuju ih dva najbolja tima iz te divizije. Od početka La Lige učestvovala su 62 tima. Samo devet timova je do sada podiglo trofej La Lige. Real Madrid sada ima 34 titule, a Barselona 26. Barselona, Atletiko Madrid i Valensija su se pojavili kao najjači klubovi tokom 1940-ih. La Liga je jedan od najboljih fudbalskih turnira u 2022. Osim toga, trenutni najbolji strelci La Lige se ubrajaju među najbolje u ovoj igri. Tokom sezone 2018–19, La Liga je u proseku imala 26.933 navijača po utakmici, rangirajući se među najpopularnijim profesionalnim sportskim ligama na svetu.

  1. Engleska Premijer liga – Engleska i Vels

Među engleskim fudbalskim ligama, Premijer liga zauzima prvo mesto u najboljim fudbalskim ligama. Dvadeset klubova se takmiči u Engleskoj fudbalskoj ligi (EFL), koja funkcioniše po sistemu promocije i ispadanja. Osim toga, ova liga je bila svedok nekih od šampiona Premijer lige koje je svet ikada video. Svaki tim igra po 38 utakmica od avgusta do maja (svih 19 timova igra i kod kuće i u gostima). Utakmice Premijer lige se emituju na 212 teritorija širom sveta i privlače 643 miliona domaćinstava za potencijalnu publiku od 4,7 milijardi ljudi. Među svim ligaškim koeficijentima koje je UEFA sastavila za proteklih pet sezona, Premijer liga je na vrhu. U periodu između 1992–93 i 2020–21, timovi iz Premijer lige osvojili su UEFA Ligu šampiona šest puta (i osvojili sedam drugoplasiranih mesta).

Nadamo se da vam se dopala lista 5 najboljih fudbalskih liga 2022. godine.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *