Agencije moraju da vrate novac turistima koji otkažu put u Tursku!

0
Beograd, 17. jula 2016.- Putnici na aerodromu "Nikola Tesla". Avion Er Srbije na redovnoj liniji Istanbul-Beograd sleteo je danas oko 17 casova i 15 minuta, a putnici koji su se zatekli u Istanbulu tokom noci kada je pokusan vojni puc kazu da im je sve licilo na 1999. godinu i NATO bombardovanje Srbije. FOTO TANJUG/ MARKO KAROVIC/ nr

Turističke agencije su sada, nakon uvođenja vanrednog stanja u Turskoj dužne da putnicima koji otkažu aranžmane vrate najveći deo sredstava, a na putnicima je da odluče da li će putovati u tu zemlju ili ne, izjavio je danas ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

„Ko god sada da otkaže putovanje, imaće osnov za povraćaj najvećeg dela sredstava osim onih stvarnih troškova koje je agencija imala. Taj osnov se sada, uvođenjem vanrednog stanja stekao i mi o tome sad govorimo, a na putniku, odnosno turistima je definitivna odluka da li će putovati ili neće”, rekao je Ljajić novinarima nakon početka radova na rekonstrukciji spomen kompleksa Kadinjača kod Užica.

On je rekao da sve dok se ne proglasi vanredno stanje u nekoj zemlji, turističke agencije nemaju obvezu da vraćaju novac za uplaćene aranžmane, a sada se, kako kaže, taj osnov stekao.

„Naš posao nije da govorimo ljudima da li je negde bezbedno ili nebezbedno ili da li treba ili ne treba da putuju, naša dužnost je da ih upoznamo sa svim činjenicama, pravima i obavezama koje imaju pre svega turističke agencije prema njjima i to i sada činimo. Od početka se principijelno i profesionalno ponašamo iako su tabloidi pokušali da nas uvuku u političke vode i daju neprimerenu dimenziju svemu tome”, rekao je Ljajić.

On je naveo i da je kontaktirao agencije posredstvom kojih naši turisti odlaze u Tursku.

Kako kaže, u jednoj je od 106 putnika koji su uplatili aranžman za Tursku 10 putnika otkazalo polazak, u drugoj od 59 putnika niko nije otkazao, a u trećoj agenciji koja ima 110 putnika, jedna porodica je odustala od putovanja u tu zemlju.

Ljajić je podsetio da je na raspolaganju i dežuri telefon gde svi koji su već otputovali i oni koji nameravaju da putuju mogu da se obrate i zatraže savete.

„Tu smo da čujemo pritužbe, žalbe i pokušamo da rešimo problem, za sada nemamo primedbi i zahteva”, rekao je Ljajić.

On je naveo da se situacija prati i da su predstavnici resornog ministarstva na vezi sa agencijama i putnicima i da će se blagovremeno donositi potrebne odluke.

U Antalijskoj regiji trenutno letuje oko 1.100 naših građana, saopštili su ranije predstavnici Ministarstva.

Turski predsednik Tajip Erdogan saopštio je sinoć da je ta zemlja uvela vanredno stanje i da će ono trajati tri meseca.

Politika

POSTAVI ODGOVOR

*