АЛАРМАНТНО: Да ли се заиста спрема оружани сукоб у Источној Србији? (фото/видео)

0

Све интензивнија политичка спорења и манипулације о пореклу, броју и положају Влаха на подручју источне Србије, може да доведе до нове ескалације сукоба у овом делу земље.
Од почетка распада СФРЈ, првих година последње деценије прошлог века, почињу расправе и спорења и о „влашком питању“. Ипак, нема још правих научних одговора о томе ко су, у ствари, Власи. Подељена су мишљења о њиховом пореклу, о томе колико их стварно има и да ли су и колико економски, политички и културно обесправљени. Умножавају се произвољна тумачења лидера новооснованих политичких странака, нарочито уочи избора, а посебно је „збуњујући“ био дводневни Међународни симпозијум о Власима – Румунима на Балкану (за округлим столом о правима националних мањина у Југославији, Румунији и Бугарској), који је одржан у Зајечару 6. и 7. априла 2002. године, непосредно уочи пописа становништва у СРЈ, и на коме је најозбиљније истакнут влашки проблем, радикализација, етничка мобилизација и сукоб у циљу стварања независне влашке државе под патронатом Румуније и инструментализованог дела Европске уније!


31. јула 2007 године, основан је и Национални савет Влаха, али спорења међу лидерима седам влашких странака у Бору, Зајечару, Неготину, Кучеву и Петровцу на Млави не престају. Отуда нема ни јединства у Националном савету. Најжустрија су управо спорења о пореклу ове етничке заједнице и честим манипулацијама у „тумачењу“ ове теме. Још на поменутом симпозијуму у Зајечару (сазвале су га невладине организације Србије, Румуније и Бугарске, а међу учесницима је био и један румунски академик) усвојен је закључак да Власи научно не постоје. Постоје, наводно, само Румуни и Арумуни.

8 септембра 2017. године, у Великој Сали зграде бившег Комитета у Кучеву одржана је трибина поводом Дана румунског језика. Трибину је организовала Асоцијација румуна Хомоља, чији је председник Саша Јовановић из Каоне, заједно са још неколико румунских Удружења из Браничевског округа. Трибини су присуствовали и Виорел Долха, председник Удружења учитеља румунског језика Румуније, Молдавије, Украјине и Србије, Ивица Глишић, председник Европског фориума за историју и културу и Бобу Луи свештеник Румунске православне цркве.

На трибини се расправљало о историјском развоју румунског језика и о њему у садашњим временима, истакнута је жеља заједнице да се румунски језик уведе као административни тамо где је то Законом дозвољено поред званичног српског језика, као и о потреби учења матерњег језика у школама.
Поводом ове одржане трибине огласио се и Први потпредсеник Националног савета Влаха Србије Новица Јаношевић, који је уједно и председник Општине Кучево.

„Општина Кучево је део демократске Србије у којој се све манифестације или окупљања, која нису у супротности са позитивним законским прописима, могу слободно одржавати. Наравно да свако има право да изрази своје мишљење или осећај припадности неком нациналном етносу. Национални савет Влаха Србије не сматра да су румунски и влашки језик исто. Румуни су Румуни а Власи-Власи. Ми Власи Румуне поштујемо као и сваки други народ. Власи на територији општине Кучево живе вековима и имају аутохтону културну баштину признату од свих релевантних међународних фактора, на то смо поносни и све ћемо учинити да нашој деци објаснимо њихов културни идентитет и богатство и лепоту влашког говора.
На жалост, приметно је да постоје многа Удружења са префиксом „Влашка“, која наводно штите интересе наше националне мањине а то у стварности уопште није тако и нема никакавих додирних тачака са оним што заиста раде, јер је у питању само задовољавање властитих то јест личних интереса.“ казао је Јаношевић.
Жаклина Дражиловић из Петровца на Млави тврди: – Део Влаха у Србији које предводи Димитрије Крачуновић, бивши официр ЈНА, и који је већ наоружао своје следбенике оружјем из Румуније, давне 1993. године када је увезао из Румуније 10 хиљада калашњикова и поделио својим следбеницима, и који сада чекају само погодну прилику да изазову оружани сукоб у Источној Србији. Крачуновић такође има и подршку од организације „Форум за културу Влаха“ чије је седиште у Бору и на чијем челу је Драгомир Драгић који је и оснивач овог Форума. Тој истој организацији припада и доктор Балашевић из Бора -, каже Жаклина и додаје – Такође имамо и Журжа (који се до јуче презивао Журжевић) из Метовнице, село код Бора. Он и Крачуновић су добили 50 хиљада евра од румунске владе да би актуелизовали сепаратизам Влаха у Источној Србији. Иначе, у Бору се гради и румунска црква која има политичку, а не верску намену. Међу влашким сепаратистима позната је и организација „Ариаднеа филум“ (у преводу са румунског „Аријаднина нит“) на чијем је челу др. Славољуб Гацовић и ова организација добија годишње од Румуније 70 хиљада евра да би подривали уставни поредак државе Србије – каже Жаклина.

И поред настојања српске државе да помогне у решавању положаја националних мањина, и после оснивања Националног савета Влаха, спорења се и даље настављају. Али, ма колико да се труде, ни представници најмаштовитијих странака и невладиних организација не могу да убеде овдашњи влашки живаљ у Источној Србији да је он румунског порекла и да је зато наводно нормално да се у пописима становништва сваки Влах изјасни као Румун.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*