АЛБАНЦИ ЧЕРУПАЈУ ЦРКВЕНУ ИМОВИНУ! Србија се бори да сачува светиње на Космету!

0

Приштина уништава, прекопава и затире све што је српско. Крајња намера им је да покажу да Срби тамо никада нису ни живели, упозоравају саговорници Курира

Борба за Косово и Метохију је и борба да се заштити и врати најмање 200 милијарди евра, на колико је процењена целокупна имовина државе, грађана српске националности и СПЦ на Косову, наводе саговорници Курира.

Како кажу, посебно осетљиво питање је статус црквене имовине на КиМ, која се из године у годину све више гази и черупа, а реч је о хиљадама хектара земље.

Уништавају све српско

Верски аналитичар Драшко Ђеновић каже да је црквена имовина на КиМ угрожена због тога што су Албанци одлучни да на КиМ униште све што је српско.

– Овде је на делу уништавање, прекопавање и затирање. Крајња намера им је да покажу да Срби тамо никада нису ни живели. За разлику од Турака, који су веома често водили рачуна о хришћанским вредностима, Албанци су показали потпуно другачији однос. Погледајте само каква су српска гробља, како су прошли црква у Приштини или манастир Девич и остале светиње у погрому 2004. То је јасна намера да желе да затру све српско – сматра наш саговорник.

Ништа боље није прошла ни имовина која припада СПЦ на КиМ.

Све што није заштићено се черупа. Док се не утврди шта је и чије је, биће и свачије и ничије. Тако Албанци мало-помало отимају имовину, која је огромна. А посебно треба имати у виду да се добар део црквене имовине и даље води да је у власништву државе Србије. Косово то сад тумачи да је у њиховом власништву, јер њих баш брига за српски закон о реституцији – објашњава Ђеновић.

Отимају од манастира

Агенција за реституцију вратила је СПЦ 5.200 хектара на КиМ, али те парцеле нити су укњижене, нити могу да се користе. Члан Академијског одбора САНУ Бранислав Гулан каже за наш лист да нема праве евиденције одузете црквене имовине, али да се из манастирских и црквених архива види да је Пећкој патријаршији одузето око 1.000 хектара, а Високим Дечанима 900 хектара земље.

– Тај проблем је свих ових година гуран под тепих и сада када је Косово прогласило независност, проблем с црквеном имовином је постао још комплекснији и тежи за решавање – оцењује Гулан.

По угледу на Грчку

Косово као Света Гора

Атоски модел је једно од решења које се већ годинама спомиње као могуће и за КиМ, а значи стварање самосталних манастирских заједница, попут оних које чине Свету Гору. Срби имају око 1.300 светиња на Косову. Атос или Света Гора је екстериторијална јединица грчке државе, која има признат суверенитет и аутономију у оквиру Грчке.

ЧИЊЕНИЦЕ

– СПЦ је остала без 5.255,5 хектара земљишта на КиМ од 1945. до 1999.

– Највише је одузето манастиру Девич – чак 3.077 хектара, затим Пећкој патријаршији 846, Високим Дечанима 728 хектара, црквеној општини Призрен 269, манастиру Драганац 207, Грачаници 100 хектара…

– Званични подаци Епархије рашко-призренске показују да имовина СПЦ после јуна 1999. није насилно одузимана, али је од тада уништено више од 150 црквених објеката

kurir

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*