Albanci se šire po Srbiji… (I)legalno kupuju stanove u Nišu!

0

Scenario po kome posrednici Srbi, sklapajući ugovore o novčanoj pozajmici sa kosovskim Albancima, kupuju za njih nekretnine, koje postaju zalog za vraćanje novca u roku, realizuje se „na poverenje”. – Albanci postaju vlasnici kad Srbi „ne uspeju” da vrate zajam na vreme!

Tokom prethodne dve decenije, najviše pre 1999. i u godinama odmah nakon završetka agresije NATO-a na Srbiju i SR Jugoslaviju, veliki broj Albanaca sa Kosova i Metohije i sa juga naše zemlje masovno je kupovao nekretnine – stanove, kuće, lokale i poljoprivredno zemljište na području Vranja, Leskovca, Niša.

U poslednje vreme sve češće se govori da se nešto slično opet događa.

Saznanja do kojih je „Politika” došla ovih dana u razgovorima sa više niških advokata, notara, ali i u pojedinim državnim organima, to potvrđuju.

Veliki broj kosovskih Albanaca kupuje stanove u Nišu po veoma jednostavnom sistemu kojim se zaobilaze svi važeći zakoni i zabrane.

Od vlasnika stanova, kuća ili lokala, nekretnine zvanično kupuju Srbi, koji nastupaju kao regularni kupci, a u stvari su samo posrednici i rade „na procenat”.

Novac za kupovinu nekretnina srpski državljani dobijaju od kosovskih Albanca.

Politika

POSTAVI ODGOVOR

*