АЛБАНСКИ МЕДИЈИ: Албанкама каријера преча од породице, наталитет драстично опада

0

Према писању албанског листа “Зери“ наталитет на Косову и Метохији непрестано опада. Иако је својевремено просечна албанска породица са КиМ имала шесторо деце, према подацима Агенције за статистику Косова 2010.године рођено је 33 хиљаде новорођенчади, а 2016.године десет хиљада мање.

Разлози за опадање наталитета, како пише овај албански лист, су многобројни: на првом месту су посао и каријера, али и недостатак закона који регулишу родитељско одсуство. Према подацима из 2006.године број новорођенчади код албанске популације је опао за десет одсто у Косовској Митровици, Пећи и Призрену, а за 12 одсто у општини Приштина.

Благи пораст је забележен у општинама Дечан, Исток, Србица и Ђаковица, док је “рекоредер“ била најмања и најнеразвијенија општина на Космету, Малишево. Данас просечна албанска породица има троје деце, а све је мање Албанки старијих од 30 година које рађају.

Према последњим подацима, наталитет код косметских Срба је у порасту за око десет одсто у централном делу КиМ и око 12 одсто на подручију Штрпца.

 

Видовдан

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*