Александар Вулин: Влада јача од трзавица

0

НЕ ОЧЕКУЈЕМ да ће мандат нове владе обележити трзавице међу министрима. Тачно је да свако има свој политички угао о одређеним питањима који ће показивати у јавности, али то не треба доживљавати као пукотине у Влади. Влада функционише као тим на свим стварима од кључне важности, и очекујем да тако и остане.

Овако, у интервјуу за “Новости”, министар за рад Александар Вулин коментарише низ жестоких полемика које су се већ у првој недељи по формирању Владе отвориле међу министрима.

* Ушли сте у отворен сукоб с министарком Михајловић око 5. октобра. Хоће ли то бити сметња вашој сарадњи?

– Наравно да неће. Није тајна да имамо различите погледе на одређене историјске догађаје. Тако је било свих ових година. Нема сукоба. Ту смо да сарађујемо, да радимо за добробит грађана, а не да се бавимо сукобима између себе.

* После “препуцавања” око улоге Милошевића, остајете ли при томе да треба да добије споменик?

– О томе на првом месту одлучује породица. Добро је за Србију и српски народ што нисмо одговорни за геноцид и злочиначке подухвате. То се пренело на однос “за” и “против” Милошевића. Занима ме само пресуда Хага којом добијамо аргументацију да се боримо у неким евентуалним будућим тужбама и судским споровима против нас.

* Верујете ли, као председник Николић, да би то обележје изазвало нове поделе и да би било срушено?

– Однос према политичким и историјским личностима дефинише историја, али и бирачи на изборима. Не треба да нас уједињују или разједињују историјске и политичке личности, већ живи људи и политика око које се окупљају.

ОПОЗИЦИЈА НИЈЕ НИКАКВА ОПАСНОСТ
* СТРАХУЈЕТЕ ли од заједничког кандидата опозиције?
– Не видим то, а ни саму опозицију, као опасност. Занимљиво је да се кандидује или размишља о томе и заштитник грађана Саша Јанковић. Видећемо да ли ће време које би требало да користи за грађане искористити за кампању.
* Шта ће бити највећи испити пред којима ће се наћи Влада?

– Економија и смањење незапослености су приоритети. Као и политичка стабилност у Србији и региону.

* Има ли притисака на Београд да утиче на креирање политике у Бањалуци?

– Тачно је да постоје снажни притисци међународних кругова који сматрају да Дејтонски споразум треба променити. Поштујемо своје обавезе као земља која је гарант “Дејтона”. БиХ нам треба као самостални и миран сусед, а Српска као гарант очувања српског народа на овим просторима.

* Да ли је одлука о обустављању истраге против нападача на премијера у Поточарима још један удар на Србију и Вучића?

– Покушај убиства Вучића очигледно је пажљиво планиран и спроведен уз политичку подршку. Обустављање истраге служи да се сакрију налогодавци. Да је уместо Вучића нападнут премијер неке друге земље, међународна заједница се не би умирила док терористи не би били похватани и кажњени.

* Хоћете ли се придржавати одлуке да не одговарате на провокације из Хрватске, па чак ни кад Ми­ла­новић цео српски народ назове “шака јада”?

– Као министар, дужан сам да спроводим политику српске владе. Наређење пре­­мијера Вучића ћу поштовати и нећу одговарати.

* Очекујете ли да Брисел коначно реагује?

– Очекујем од првог дана, видећемо до када ћу чекати.

* Планирате ли да се кандидујете на председничким изборима?

– Рано је говорити о председничким изборима. У коалицији смо са СНС и сваку одлуку у вези с председничким изборима доносићемо у разговору са Вучићем.

* Да ли је овај састав Владе више прозападни или проруски?

– Ово је српска влада. Ми радимо за Србију и нема никакве проруске ни прозападне струје.

Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*