Алексић: Хоће ли Влада уклонити споменик вођи геноцида у Велици? (ВИДЕО)

0

Посланик Демократског фронта Будимир Алексић поставио је јуче питање у Скупштини Црне Горе да ли Влада намјерава да преузме било какве мјере и активности у правцу уклањања споменичког обиљежја подигнутом у „славу и част“ ратном злочинцу Другог свјетског рата балисти Јусуфу Челићу, учеснику генодица у Велици 1944. године.

Он је појаснио да је споменик подигнут у Гусињу, поред основне школе, а крај споменика се вијори албанска застава.

„Нико од државних органа не реагује, чак ни предсједник владе којег смо у Скупштини слушали како ‘грми’ против антифашизма, ни СУБНОР, ни Министарство просвјете, поводом овог скандала“, казао је Алексић.

Подсјетимо, балисти, чији је један од вођа био Чалић, су припадници некадашње организације Националног фронта (алб. Balli Kombëtar), који су се на страни Осовинских сила борили за Велику Албанију током Другог свјетског рата.

Познати су по насиљу над нашим становништвом, геноциду и етничком чишћењу. 28. јула 1944. балисти су, потпомогнути немачком 7. СС дивизијом „Принц Еуген“ и албанском 21. СС-дивизијом „Скендербег“ Велици и Горњој Ржаници извршили стравичан покољ.

Један од предводника покоља био је Чалић, којем је у Гусињу подигнут споменик, као хероју. Посланик ДФ-а је напоменуо да локални Албанци овај чин правдају ријечима да су они створили ову Црну Гору те да „им може бити што год хоће“.

„Како су државни органи били ефикасни да уклоне спомен обиљежје Пуниши Рачићу, на приватном имању, а овамо реакција изостаје, а ријеч је о једном од вођа-кољача у Велици ’44 године гдје је поклано преко 500 дјеце, жена и стараца.

У архивима се води као доказани ратни злочинац, а ми овдје слушамо тираде о борби против фашизма. Какво је то лицемјерје!

Билборди сметају у Будви па су их уклонили, војводе Мишића, Степановића – сметају али овај споменик не може нико да уклони“.

ИН4С

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*