Амбасадор Русије у Сарајеву: Надам се да ће референдум у Републици Српској бити одржан

0

АМБАСАДОР Русије у Босни и Херцеговини Петар Иванцов изразио је уверење да ће у Републици Српској, и поред става Савета за имплементацију мира, бити одржан референдум о Дану Републике, 25. септембра, јавља данас РТРС.

Руски амбасадор сматра да је у основи проблема о референдуму намера да се народ у Републици Српској лиши могућности да празнује свој национални празник.

Иванцов је подсетио да је Русија издвојила своје мишљење из изјаве амбасадора Савета за имплементацију мира (ПИК) јер су једнострана решења, која штете једној половини БиХ, неприхватљива.

Потврдио је да је унутар самог ПИК-а било различитих мишљења, не прецизирајући које су то земље поред Русије имале резерву према позиву властима у Српској да не одрже референдум.

Иванцов није коментарисао ставове и понашање својих колега током седнице ПИК-а одржане у уторак, али је навео да су се разишли без постигнутог консензуса.

„Нисмо се договорили. Ми крећемо од полазишта да ништа не може бити једностран приступ, да решење које штети једној страни није прихватљиво“, закључио је руски амбасадор.

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*