Америка и ЕУ спремају освету Додику због референдума

0

Западни моћници планирају да председника РС ставе на црну листу, забране му улазак у ЕУ и САД и замрзну имовину. Уз то, Додику прете са пет година затвора због непоштовања Уставног суда.

Бесни због одржавања референдума на ком је 99,81 одсто грађана РС гласало за то да 9. јануар остане Дан републике, западни моћници одлучили су да политички ликвидирају Додика, тврде дипломатски извори Информера.

У Бриселу и Вашингтону, тврди лист, већ је договорено да се Додик стави на црну листу, да му се забрани улазак у ЕУ и САД и замрзне имовина због оптужби за наводну корупцију.

Урушавање Српске

Први корак у кажњавању председника РС начињен је већ јуче. Тужилаштво БиХ, по налогу Брисела, формирало је предмет „референдум“, а Милорад Додик је позван на саслушање, и то у својству осумњиченог.

Председник РС званично се сумњичи за „противуставно организовање референдума“ и прети му чак пет година робије. Такође, амерички Стејт департмент званично је синоћ саопштио да ће Додик и његови сарадници морати да сносе последице због „незаконитог референдума у РС“.

Kриминализација Додика само је почетак процеса у коме ће покушати да укину Републику Српску.

„Очекује се да Додик ускоро буде стављен на црну листу ЕУ и САД. Већ га терете за илегалан референдум и кршење Устава БиХ, што је по босанским федералним законима озбиљно кривично дело. Наравно, покушаће и да му напакују финансијске афере и оптужбе за прање пара и утају пореза“, преноси извор упућен у план Вашингтона и Брисела.

Да је операција „политичке ликвидације Додика“ већ почела, потврдио је јуче и портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубишић, који је рекао да је лидер РС осумњичен у предмету у вези са кршењем одлуке Уставног суда БиХ о забрани референдума.

„За сада је позван само Додик. Истрага ће се можда проширити и на друге политичке лидере у Српској“, рекао је Грубишић.

У очигледно координирану акцију укључила се и Маја Kоцијанчич, портпаролка Европске комисије, која истиче да референдум у РС „нема законску основу“.

„Референдум не може да промени крајњу и обавезујућу одлуку Уставног суда БиХ, који је суспендовао одлуку о референдуму док се не одлучи о његовој уставности. Охрабрујемо институције у БиХ да реше питање о Дану РС у оквиру постојећих законских процедура“, каже Kоцијанчичева.

Додик: Е, па неће моћи!
Милорад Додик, на другој страни, поручује да се не плаши најављеног саслушања.

„Немам права на страх. Претње затвором говоре о томе да је држава БиХ само једна велика заблуда. Просто је невероватно да Запад може и да помисли да Бакир Изетбеговић, Алијин син, може да укине Дан РС, а да Срби то мирно аминују. Деведесет одлука Уставног суда БиХ до сада није спроведено, а Сарајево сад покушава да преко мене утера страх у кости Србима. Е, па неће моћи!“, подвукао је Додик, додајући да не страхује ни од опасног плана Запада.

„Они би волели да ме виде у понижавајућем положају, јер не желе неког ко самостално доноси одлуке. Српски народ, међутим, има право да одлучује о својој будућности. Баш зато не искључујем ни могућност неких нових референдума у РС“, закључује Додик.

Реакције политичара

Слободан Самарџић, ДП: У Републици Српској је одржан референдум, упркос отвореним претњама западних моћника и њихових вазала у БиХ. У одбрани РС, одбрана дана њеног рођења није безначајна ствар.

Ненад Поповић, СНП: Српском народу с обе стране Дрине честитам величанствени успех на референдуму, јер су једногласном вољом сачувани суверенитет, достојанство и национално јединство Српске.

Чедомир Јовановић, ЛДП: Референдумом у РС ниједан проблем у БиХ није решен, већ су, напротив, продубљени постојећи и створени нови сукоби. Ово није одбрана РС, већ део кампање Милорада Додика

 

 

Интермагазин

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*