Америка прети: „Спремни смо да оборимо сиријске и руске авионе!“

0

Упозорење је дошло након прошлонедељног инцидента у Сирији када је обрачун избегнут захваљујући томе што су сиријски владини авиони отишли пре него што су амерички борбени авиони стигли.

Пентагон је објавио да су САД спремне да оборе сиријске и руске авионе који, како тврде, угрожавају америчке људе, премда они, према међународном праву, илегално делују у северној Сирији.

У петак је званичник Пентагона капета Џеф Дејвис тврдио да су авиони САД покушали да пресретну сиријске авионе како би заштитили своје савезнике који делују илегално са курдским снагама у Сирији, након што су авиони сиријске владе бомбардовали подручје Хасаках када је курдска полиција почела агресију на Националне одбрамбене снаге.

У понедељак, још један званичник Пентагона, Питер Kук, је рекао: „Наставићемо да саветујемо сиријски режим да се клони тих области“.

„Бранићемо наше људе на земљи, и учинићемо шта је неопходно да их одбранимо“, рекао је Kук репортерима.

Истакао је, „то није зона забране лета“, али је додао да „би било мудро за сиријски режим да избегава области где делују коалиционе снаге“.

Дакле, Kук износи захтеве сиријској влади да не делује унутар свох сувереног ваздушног простора

Kада је, додатно, говорио о Русији, Kук је јасно истакао да су САД спремне да учине исту агресију на руске авионе који делују легално са дозволом сиријске владе и у координацији са њом.

„Уколико они угрожавају америчке снаге, ми увек имамо право да штитимо наше снаге“, рекао је Kук

 

Интермагазин

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*