Американци опет лажу! Ево зашто није тачна њихова ранг-листа најбољих специјалаца у свету

Посебну пажњу заслужују они чије постојање никада неће признати ни једна земља. Формално, они и не постоје. То су натмурени људи близу педесетих који не говоре много. Изгледају као универзитетски професори и главни уредници солидних новина. Говоре по неколико језика, могу понекад бити колекционари лептирова или тренирати тркачке коње. А затим експлозијом послати дођавола базу у Скапа-Флоу или Норфолку. Или оставити без струје NORAD - центар за управљање стратешким нуклеарним оружјем САД

0

УПОРЕЂУЈУЋИ најелитније специјалне јединице у свету, утицајни амерички Business Insider ставио је на прво место америчке „Фоке“, а руску „Алфу“ тек на шесто, узевши јој за минус погибију талаца у у једном московском позоришту пре неколико година.

Међутим, колико је овакво рангирање објективно?

На осмом месту су се нашли специјалци Пакистана „Црне роде“ који су 2009-те на јуриш заузели пословну зграду у којој су „Талибани“ држали 40 талаца.

Седмо су Американци доделили Одреду за специјалне операције Ратне морнарице Шпаније. Заслужено јер је то једна од најбољих специјалних јединица у Европи, а њену зелену беретку често после тестирања не успева да добије ни један од претендената.

Пето место је Business Insider доделио Интервентној групи француске жандармерије чији првенствени задатак је ослобађање талаца. Ова група иза себе има неколико веома успешних ослобађања талаца у авионима, а позната је и по томе што су три њена припадника – да би могла да помогну Саудијцима да интервенишу у џамији Ал-Харам у Меки – ради тога привремено била прешла на ислам.

Business Insider је на четврто место ставио израелски „Сејарет Маткал“, који је специјализован за прикупљање обавештајних података у дубокој позадини непријатеља. Најпознатија акција те јединице ипак је ослобађање талаца у Ентебеу – највећем аеродрому Уганде. У тој операцији је изгубила само једног припадника – свог командира Јонатана Нетањахуа, старијег брата актуелног израелског премијера.

Треће место припало је Специјалној авио-десантној служби (SAS) Велике Британије, која дејствује под паролом „Ко ризикује – тај побеђује“.

Та јединица је одиграла кључну улогу у ирачком рату.

Друго место држи још једна британска специјална јединица – Посебна служба, чији борци приликом селекције пролазе изнурујуће тренинге у џунглама Белизеа.

За „Фоке“ Business Insider патриотски указује да иза себе имају године интензивних вежби и да су по узору на њих организоване многе командоске јединице по свету.

Руска „Алфа“ је била формирана 1974. као антитерористичка јединица КГБ, а данас функционише у саставу ФСБ. Business Insider наводи да је због коришћеног успављујућег гаса, који је у „неуспелој акцији“ био намењен терористима, умрло „најмање 120 талаца“.

 Прављене оваквих ранг-листи је веома субјективна работа.

Америчке „Фоке“ Business Insider истура и као узор свим осталим, а правила за њихову обуку и деловање су у доброј мери гомила формалности која њихове припаднике роботизују и доводе до стања да се ослањају искључиво на инструкције.

Само је илузија да изнурујуће и понижавајуће вежбе треба да покажу ко је међу кандидатима за „Фоке“ за то физички и психички најподеснији. Суштински, тако се ствара атмосфера апсолутне потчињености која лишава и индивидуалности. У стилу: куда руководство положи шине – туга „вагони“ и иду.

Невоља је што то у многим случајевима не функционише.

Англосаксонски командоси се погубе у непознатој и непредвиђеној ситуацији и, по правилу, тада зову у помоћ појачање. Обично: авијацију, ако не баш цео носач авиона.

Довољно је подсетити на фијаско којим се завршило ослобађање сарадника америчке амбасаде у Техерану. Код њих је то овако: ако нешто крене наопако – нико није у стању да на себе преузме одговорност за корекцију сценарија.

Отуда долазе и стална трвења са CIA јер за разраду операција одговарају амерички обавештајци, а командоси наступају као организована група робота. Кад дође до кикса – „роботи“ окривљују обавештајце, а они „роботе“, користећи и увредљиве изразе. Најбезазленији је „дрвосече“.

Са временом су специјалне јединице по свету почеле да сваштаре. То се догађало и у Израелу чији „сејарети“ су час јуришали на палестинске објекте у Либији, а час – кроз два месеца – киднаповали некога у Либану.

Међутим, за извођење најважнијих и најпрецизнијих операција – Израелци су „сејарете“ брижљиво одабирали, тако да је састав групе зависио од задатка. А притом у групу уопште нису укључивани набилдовани типови, нити су на њих „вешали“ све врсте оружја.

Поучна је у овом смислу операција „Гидеонов мач“: лов по целом свету на припаднике палестинске групе „Црни септембар“ која је побила израелске спортисте на Минхенској олимпијади. Јер, већи део те групе су чинили бивши тенкисти и стручњаци уских профила. Многи њих чак уопште нису изгледали као специјалци.

Слично је било и са „сејаретом“ који је успео да уђе у траг Адолфу Ајхману и да га киднапује у Аргентини.

Извођење специјалних операција иза леђа противника усред ратних дејстава, ослобађање талаца у зградама, авионима или аутобусима, заробљавање неке личности или њена ликвидација, диверзије у мирно време или спасилачке операције – то су суштински различити задаци који од припадника групе командоса траже различите способности и навике.

Зато је бесмислено упоређивати групе специјализоване за различите задатке.

Британски командоси за време Фокландског рата за само неколико минута – искрцавши се из подморнице – јесу заузели острво Светог Георга и извели јединствену операцију уништавања аргентинске авијације, али баш ме занима шта би урадили у Позоришном центру на московској Дубравки где су терористи за време мјузикла „Норд-Ост“ узели за таоце 900 људи.

Уосталом, престрашени Аргентинци су сами у аеродрому Фокланда дизали у ваздух своје авионе јер нису имали искуства у одбрани специјалних објеката.

Посебну пажњу заслужују не медијски изрекламиране специјалне јединице, него они чије постојање никада неће признати ни једна земља.

То су људи чији задаци су инфилтрација на територију противника неко време пре почетка неконвенционалног рата, упади у најбоље чуване објекте екстрастратешког значаја (лансирне рампе за балистичке ракете, регионални командни штабови, главна чворишта везе, базе ратне флоте и тешке авијације). Људи који се никада неће наћи на ранг-листама попут ове коју је сачинио Business Insider.

Формално, они и не постоје. То су натмурени људи близу педесетих који не говоре много. Изгледају као универзитетски професори и главни уредници солидних новина. Говоре по неколико језика, могу понекад бити колекционари лептирова или тренирати тркачке коње. А затим експлозијом послати дођавола базу у Скапа-Флоу или Норфолку. Или оставити без струје NORAD – центар за управљање стратешким нуклеарним оружјем САД.

И сама доктрина специјалних операција је – растегљив појам.

Прво су „специјалним операцијама“ сматране све диверзантске акције, а тек су са порастом терористичких активности неке специјалне јединице биле преоријентисане на борбу против терориста.

Међутим, неутралисањем диверзантске групе може се са успехом бавити специјално обучени део полиције, који не мора да се преводи у војне специјалце. Само, од тих људи не би ништа остало када би добили задатак направе плацдарм на неком острву и да га задрже.

Реалне могућности ове или оне специјалне јединице не одређују рејтинзи по медијима, већ – стварни задаци које извршавају. Зато и нема никаквог смисла полемисати поводом улоге коју су припадници „Алфе“ одиграли у Театралном центру на Дубровки и раздвајати је од дејства других служби и употребљеног гаса.

Зато ни принципијелно није коректно упоређивати припаднике „Алфе“, „Фоке“ и израелске „сејарете“. Између осталог и зато што су између операција које Business Insider помиње такви временски размаци да се већина њих већ претворила у својеврсне митове. Чак и ако то нису биле од самог почетка.

Јер, Аминов дворац у Кабулу је заузела „Алфа“, а шта су у то време заузимале или ослобађале „Фоке“ – то је велико питање…

Јевгениј КРУТИКОВ, ФАКТИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*