Американци прећутали да у Нишу нема шпијуна

0

Амбасада Русије о коментарима америчких дипломата који су недавно обишли Руско-српски хуманитарни центар у Нишу: У свом саопштењу изоставили су оно главно – да нису пронашли ништа сумњиво

ОНО што је главно, у саопштењу Амбасаде САД у вези са посетом Руско-српском хуманитарном центру у Нишу, остало је – недоречено. А то је чињеница да њихови представници у Центру нису пронашли ништа сумњиво. Тамо нема ни наоружања, ни војника, ни „шпијунског гнезда“, о чему се пуштало толико гласина.

Овако у Амбасади Русије у Београду одговарају на поруку америчког дипломатског представништва да руским службеницима у Нишу није потребно давати дипломатски статус.

Аташе за штампу Амбасаде Русије, Јуриј Пичугин, додаје и да „нико и никад није планирао дипломатски статус за руске сараднике Центра, за које се сматра да су административно-техничко особље, шта је у складу са уобичајеном међународном праксом“.

– Што се тиче РСХЦ, који је међувладина структура, полазимо од тога да је Србија суверена држава и сама је способна да процени шта је за њу важно и потребно, као и да донесе овим поводом одлуку одговарајућу њеним интересима – каже Пичугин.

Представници Амбасаде САД недавно су, после вишемесечних спекулација о правој намени Центра у Нишу, на позив руског особља, обишли ту установу. Одговарајући на питање „Новости“ у амбасади су после посете рекли да тамо нису нашли ништа због чега би Центру требало омогућити статус неповредивости особља и просторија. Казали су и да „упорни захтеви“ у вези са тим „само изазивају сумњу у дугорочне намере везане за тај објекат“.

Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*