Амфилохије: Црногорци, Србијанци и други Срби да се врате себи

0
  • Др Трипко ДРАГАНИЋ: Велика је неправда и гријех што овдашњи властодршци бришу светитељево име из улица и булевара. Неправда је то и гријех одузимати му његову обалу, његов родни град. Наш је дуг пред Богом и Светим Симеоном да устанемо против брисања његовог имена из наше прошлости, али и садашњости
  • АМФИЛОХИЈЕ: Свети Симеон, који је рођен у Рибници, данашњој Подгорици, завладао је свим просторима српскога народа, па тако и Косовом и Метохијом. Он је живи свједок, као и све оно што се догађало послије њега с Косовом и Метохијом, да ће оно опет васкрснути. Али, да би васкрснуло, морају Црногорци, Србијанци и други Срби да се врате себи, да се сјете да без главе и без савјести нема среће и будућности. Само покајање је оно што може да нас врати Призрену

          У КРИПТИ Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици одржана је свечана духовна академија у част Светог Симеона Мироточивог, чиме је у главном граду Црне Горе почела тродневна прослава празника посвећеног овом светитељу, који је рођен на ушћу Рибнице у Морачу.

  Светковину је благословио Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије, а свечану бесједу изговорио је др Трипко Драганић, који је, између осталог, рекао да је велика неправда и гријех то што овдашњи властодршци бришу светитељево име из улица и булевара.

   „Неправда је то и гријех одузимати му његову обалу, његов родни град. Наш је дуг пред Богом и Светим Симеоном да устанемо против брисања његовог имена из наше прошлости, али и садашњости“, казао је Драганић.

   Специјални гости академије – ђаци Призренске Богословије – присутнима су се представили извођењем духовних и народних пјесама са Косова и Метохије.

   Бурно поздрављени од подгоричке публике, призренски богословци су посебно одушевљење присутних изазвали извођењем пјесме „Ој , Косово, Косово…“.

Након њиховог наступа представљена је фотомонографија „Тесла“, посвећена великом научнику Николи Тесли.

У име издавачке куће „Студио Бечкерек“ из Новог Сада говорили су Ивана Радованов и аутор фотомонографије Милован Матић.

Ансамбл народних игара и пјесама „Ђурђевданско коло“ из Подгорице извео је сплет игара са Косова и Метохије.

На крају се присутнима обратио Митрополит Амфилохије ријечима посебне добродошлице и захвалности призренским богословцима, који су дошли да посвједоче да је Косово и Метохија, којим је владао Свети Симеон Мироточиви зеница нашег народног бића.

DSC_2163

„И само безглави могу се одрећи Косова и Метохије. Само безглави су могли да признају одвајање Косова и Метохије од Србије, и од Црне Горе, они и без главе и без савјести“, казао је Владика и додао да је с правом речено да је то највећа издаја Црне Горе у њеној историји.

Владика је додао да није Црна Гора то урадила, него њени садашњи главари.

„Огромна већина народа, драга дјецо, има и главу и савјест и свијест и памћење, али таква је власт у овом тренутку. А тако и они који су потписали бриселске споразуме, који преговарају и договарају у Бриселу са онима који су и довели до овакве трагедије, до нове нацифашистичке , још горе од нацифашистичке окупације Косова и Метохије. Данас преговарају са Хашимом Тачијем, коме су крваве руке до рамена“, казао је он.

Он је додао да је Свети Симеон, који је рођен у Рибници, данашњој Подгорици, завладао свим просторима српскога народа, па тако и Косовом и Метохијом.

„Он је живи свједок, као и све оно што се догађало послије њега с Косовом и Метохијом, да ће оно опет васкрснути. Али, да би васкрснуло, морају Црногорци, Србијанци и други Срби да се врате себи, да се сјете да без главе и без савјести нема среће и будућности. Само покајање је оно што може да нас врати Призрену. И хвала дјеци, нашим призренским ђацима и професорима, и Владици Теодосију што трају и опстају на Косову и Метохији“, казао је Митрополит Амфилохије.

Програм је водио свештеник Никола Пејовић.

DSC_2188

Светковина се наставља Светом архијерејском литургијом у подгоричком Саборном храму коју ће служити Митрополит Амфилохије са више архијереја, и свечаном празничном Литијом, која ће проћи градским улицама до Немањиног града, гдје ће свечану Светосимеоновску бесједу изговорити Епископ будимљанско-никшићки господин Јоаникије.

У недјељу, на сам празник, Митрополит Амфилохије ће служити Литургију у  у Лаври преподобног Симеона Мироточивог на Немањином граду у Подгорици.

 

 

  Рајо Војиновић

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*