Ана Павлова – Легенда руског балета

0

Ана Матвејевна Павлова (рус. А́нна Матве́евна Па́влова), такође позната као Ана Павловна Павлова (рус. А́нна Па́вловна Па́влова), 31. јануар/12. фебруар 1881 — 23. јануар 1931) је била врхунска руска играчица класичног балета.

Биографија

 Ана Павлова као Лабуд

Ана Павлова се учила балету у родном Санкт Петербургу, где се 1899. прикључила ансамблу Маријинског театра. Играла је улоге у балетима Крцко орашчићРејмондаЖизелаБајадераШопенијада и Египатске ноћи, између осталих.

Гостовања током 1908. учинила су Павлову познату широм Европе. Када је Сергеј Дјагиљев 1909. основао „Руски балет“ (Les Ballets Russes) у Паризу, главне улоге у њему су играли Вацлав Фомич Нижински и Ана Павлова. Ова трупа је била једна од најпознатијих и најуспешнијих балетских трупа свога времена.

Од 1910. стално се настанила у Лондону. Сопствену трупу је оформила 1911. и са њоме гостовала на свим континентима.

Умрла је од запаљења плућне марамице 23. јануара 1931, током своје опроштајне турнеје, и пар дана пре свога 50-ог рођендана, у Хагу. Урна са њеним пепелом је била положена на гробље у Лондону, а 2001. је премештена у Москву сходно Анином завештању.

Значај

Павлова је заувек променила слику идеалне балерине. Током 1890-их, балерине у театру Марински су биле јаки техничари, што је обично захтевало да имају снажна, мишићава тела. Павлова је била витка, лагана и изгледала је крхко, што је био идеалан изглед за романтичне улоге попут Жизеле. Користила је парче тврде коже у својим балетским патикама да би олакшала плес на врховима прстију, што је касније постала пракса у балету.

Михаил Фокин је за њу, 1907, инсценирао познату соло-сцену Умирући лабуд, на музику Камија Сен Сана.

Занимљивости

  • Последња жеља за живота јој је била да загрли свој костим из Умирућег лабуда. По балетској традицији, представа на којој је требало да учествује је одржана, али је рефлектор обасјавао празно место на сцени где је она требало да игра.
  • Омиљена посластица у Аустралији и на Новом Зеланду је веома калорична торта са шлагом, под именом „Павлова“. Торта је добила име по томе што је по хранљивости у оштром контрасту са витким стасом некадашње балерине.

Извор: Википедиа

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*