„АНА“ запретила ратом! Црногорци у стању приправности!

0

ПРЕТЊЕ „Албанске народне армије“ да ће доћи до рата Албанаца и Црногораца ако 1. септембра буде ратификован споразум о демаркацији са Црном Гором подигле су тензије подно Чакора, али и приправност црногорског САЈ-а који се из Подгорице преселио на „спорни терен“!

Око 30 припадника те јединице свакодневно обилази простор који дели јужну српску покрајину и Црну Гору. Поводом најновијих дешавања реаговао је црногорски председник Филип Вујановић који верује да ће се све завршити како је договорено у Бечу, августа прошле године када је потписан споразум.

– На Косову нико нема никаквог разлога да према Црној Гори исказује било какво незадовољство, јер то није заслужила – казао је Вујановић. – У свим ситуацијама показали смо да имамо државу која својој безбедности даје прави значај и адекватан однос.

Иако је најављено из Приштине да ће прекосутра косовски парламент ратификовати споразум о граници са Црном Гором, то није извесно, јер је неопходно обезбедити двотрећинску већину, а према информацијама које стижу из Приштине до ње ће тешко доћи владајућа коалиција Хашима Тачија и Исе Мустафе.

Опозиција „тражи“ да им Мило Ђукановић „врати“ осам хиљада хектара плодне земље, где се налазе „њихови“ катуни. Коалиција на власти – Демократске партије Косова и Демократског савеза Косова – има 61 посланика у покрајинској скупштини, што је недовољно чак и ако руке за ратификацију подигне 20 посланика мањинских народа, јер, како се прича, неизвесност продужава неколико посланика Мустафине партије, који су најавили да ће гласати против ратификације. Не зна се да ли ће доћи до преокрета, али ако га не буде, највероватније неће бити ни седнице парламента.

Градоначленик Приштине и члан опозиционог „Самоопредељења“ Шпенд Ахмети изјавио је за лист „Епока е ре“ да његова странка жели добре односе са Црном Гором, али да „граница није тамо где је била и да према томе демаркација неће проћи“.

– Треба да се започну преговори о новој верзији споразума прихватљивој за све – став је Ахметија.

Споразум о разграничењу Црне Горе и Косова потписан је у августу прошле године у Бечу и постављен је на основу административне линије по Уставу СФРЈ из 1974. године.

БУЛАТОВИЋ: БРУКА ЗА ЦРНУ ГОРУ

– ТО што је завршено у Бечу наставак је политике Мила Ђукановића и њеног срамног чина, признавања лажне државе Косова. То је био и остао најсрамнији догађај у историји Црне Горе, који је директни удар на Србију и њене националне интересе – казао је за „Новости“ Предраг Булатовић, члан парламентарног Одбора за одбрану и безбедност, из ДФ. – У овом случају Србији се чини штета јер се крши Резолуција СБ 1244, док Црна Гора има само бруку!

Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*