Ангела четврти пут у трци за Канцелара

Немачка канцеларка Ангела Меркел је одлучила да се кандидује се за четврти мандат на изборима 2017. године, јавља "Ројтерс".

0

После вишемесечних спекулација, Ангела Меркел је водећим људима у њеној конзервативној Хришћанско-демократској унији (ЦДУ) рекла да је спремна да води партију на изборима који треба да се одрже следеће године, јавља Ројтерс.

Ангела Меркел је већ 11 година канцеларка земље која представља највећу европску економију.

Шездесетдвогодишња конзервативка сматра се кључном за стабилност Европе, нарочито због неизвесности која је настала након што су грађани Велике Британије на референдуму гласали за излазак из ЕУ.

Меркел је недавно изјавила да осећа дужност да служи својој земљи и Европи и тиме додатно подстакла спекулације да ће се поново кандидовати и на савезним изборима 2017. године.

„Желим да испуним свој задатак као немачка канцеларка, који са једне стране подразумева да служим народу Немачке, али и укључује рад на кохезији и успеху Европе“, рекла је Меркел упитана шта су њене краткорочне, а шта дугорочне обавезе, преноси АП.

Водећи чланови ЦДУ треба да се састану у Берлину како би се припремили за последњу годишњу конференцију странке пре септембарских избора.

Подршка oд 55 одсто Немаца

Више од 55 одсто Немаца подржава нову кандидатуру Ангеле Меркел за канцеларку, док је 39 одсто против, показало је истраживање „Емнид агенције“ објављено данас, преноси Ројтерс.

Меркел ужива и велико међународно поштовање, о чему, поред осталог, говори податак да ју је одлазећи председник САД Барак Обама назвао „изванредним савезником“.

Победа Доналда Трампа на председничким изборима у САД и растућа подршка десничарским партијама у Европи, утицала је на то да се Ангела Меркел сматра бастионом западно либералних вредности.

Ипак, њена прошлогодишња одлука да отвори границе за око 900.000 миграната, углавном из разних зона на Блиском истоку, разљутила је многе њене бираче и смањила њену популарност.

РТС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*