Антић : Пропаганда за неписмене

0

Председник Напредног клуба, др Чедомир Антић, у изјави за „Блиц“ осврнуо се на односе Грчке и Македоније:

-Мислим да је ипак више добила Грчка. Они су имали радикалне циљеве, они су хтели да се Македонија уопште не помиње у имену, али ево промењено је име и ако се то буде поштовало, сама идеја о некаквом сепаратизму на Северу Грчке више неће моћи да прође. Мислим да ипак у Грчкој неће лепо гледати на тај споразум, јер су се Грци надали да ће моћи да уцене Македонију да потпуно промени назив – рекао је Чедомир Антић.

Према његовим речима, иако је Грчка инсистирала на стриктном раздвајању две историје и културе, нико озбиљно није сматрао да је Македонија настављач античке државе.
– То је могла да буде пропаганда упућена неписменом свету. Од те античке Македоније можда свега седам-осам процената је на територији данашње Македоније. Ради се о другој историји, другом језику, све је друго. То је понижење за садашњу Македонију. Али оно што Грци не схватају јесте да Александар Македонски не припада само њима. То је њихова фрустрација јер они нису успели да остваре ни делић оног што су урадили њихови преци. С друге стране и Македонци осећају фрустрацију јер су добили нацију у 1945. години од комуниста и потребна им је нека афирмација – рекао је Антић.

Kако је он рекао, Македонија је у доба комунизма почела да присваја историју и културу античке Македоније.
– То се десило у доба комунизма. Сви новонастали народи имају потребу да своју историју представљају као велику. Читао сам меморандуме албанских делегација које су тврдиле да је Александар Македонски био Албанац. То је такав механизам. У доба СФРЈ македонски национализам је био дозвољен и подстицан и у њеним традиционално лошим односима са Грчком, Македонији је дозвољено да се развија та прича о вредности – истиче Антић.

Према његовим речима, ни Македонци неће бити пресрећни због новог имена.
– Сетите се само како су бурно реаговали када је у Србији на једном аутопуту била постављена табла на којој је писало БЈРМ – рекао је Антић

Напредни Клуб

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*