Antiohijska patrijaršija dopušta mogućnost da ostale pravoslavne crkve detronizuju Vartolomeja

0

VIKAR patrijarha Antiohije i celog Istoka – episkop Erzurumski Kajs – izjavio je da njegova Crkva dopušta mogućnost detronizacije carigradskog patrijarha Vartolomeja zbog davanja tomosa ukrajinskim raskolnicima.

         Episkop Kajs je naveo da je moguće sazivanje Svepravoslavnog sabora – čak i bez učešća Carigradske patrijaršije – „zato što je Vartolomej napravio grešku“:        

         – Mi sa čašću priznajemo Carigradskog patrijarha, ali je problem u tome što je on dopustio grešku. Ako sve Pravoslavne crkve sazovu sabor bez njega i donesu odluku o detronizaciji – to je moguće.

         Po Kasovim rečima, Svepravoslavni sabor se saziva kada se svaka Crkva unutar sebe usaglasi o nekom krupnom pitanju. Posle toga se „upućuje molba Carigradskom patrijarhu“.  Ali, postoji i drugi put:

         – Svaka Pravoslavna crkva  ima pravo da se sa drugima dogovori o sazivanju Svepravoslavnog sabora. Dakle: bez Carigrada.

Episkop Erzuruma Kajs

         Vikar patrijarha Antiohije i celog Istoka u ovom kontekstu posebno naglašava da njegova crkva nije pobornik radikalnih mera i zalaže se za mir u pravoslavnom svetu i precizira:

         – Mi bismo više voleli da Carigradski patrijarh preispita svoju odluku, da se crkvena kriza u Ukrajini reši mirno i da se raskolnici vrate u svoju kanonsku crkvu.

         U decembru prošle godine je od dve raskolničke strukture stvorena „Pravoslavna crkva Ukrajine“ koja je u februaru od Vartolomeja dobila „tomos o autokefalnosti“.

         Antiohijska pravoslavna crkva zauzima treće mesto u diptihu pomesnih pravoslavnih crkava.

         To je jedna od četiri drevne patrijaršije.

POSTAVI ODGOVOR

*