Арапима држава даје земљиште, Нишлијама не.

0

Dok je država Srbija arapskoj kompaniji dala u zakup, bez naknade, ekskluzivno zemljište za izgradnju “Beograda na vodi”, Gradu Nišu traži da vrati 157 hektara zemljišta i da da 2 hektara stambenog prostora u zamenu za aerodrom. Stručnjaci tumače da je Vladi Srbije javni interes manje bitan od privatnog interesa arapskog investitora.

Niš je postao vlasnik zemljišta na kome se nalazi aerodrom ugovorom iz 2010. godine koji je potpisao sa Republikom. Taj ugovor, prema rečima gradonačelnika Niša Darka Bulatovića, glavni je “krivac” za to što je gradska vlast poklonila aerodrom državi. U tom ugovoru piše da Grad Vojsci Srbije treba da obezbedi 157 hektara, 32 stana, kao i 21% neizgrađenog stambenog prostora od planiranih 100.000 kvadrata u kompleksu “Novi Niš”, na prostoru bivše kasarne “Bubanjski heroji”.

Iako gradonačelnik Bulatović tvrdi da je ovaj ugovor nepovoljan za Grad i da ne može da ga ispuni, kaže da nikada nije tražio njegovu izmenu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u prvom, krajnje emotivnom obraćanju posle izbijanja “afere niški aerodrom”, naveo je da ne vidi problem da nešto prelazi iz “državne u državnu svojinu”, oštro kritikujući želju Nišlija da im aerodrom ostane u posedu.

Pare o kojima govori predsednik Vučić jesu budžet države Srbije, koji kroz poreze pune i građani Niša i juga Srbije.

Aerodrom u Nišu do 2010. vodio se kao vlasništvo Vojske, ali kako armija nikada nije imala izvorne prihode, niška vazdušna luka građena je, opet, parama građana, novcem iz zajedničkog budžeta.

Strelicu u drugom smeru niko od predstavnika gradske vlasti nije okrenuo i postavio pitanje – zašto država Nišu ne ostavi vlasništvo nad aerodromom, a nastavi da ulaže u njega?

Praveći paralelu, Danijel Dašić iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju ocenjuje da je nelogično da država daje Arapima zemljište, a Nišlijama ne”.

Građanski aktivista Dašić negira i Vučićeve tvrdnje da “Konstantin Veliki” prelazi iz “državne u državnu svojinu” objašnjenjem da je niški aerodrom “javna svojina, u vlasništvu Grada, odnosnosno svih građana Niša”. Dodaje i da se gradski funkcioneri ne trude da se “odupru” ovom “naređenju iz Beograda jer će od šefa dobiti poene”.

Podsetimo, gradska vlast odlučila je da pokloni aerodrom državi. Nezadovoljne tom odlukom, Nišlije su protestovale, a opozicija i građanska udruženja tražila su smenu gradskog rukovodstva. Ministarka saobraćaja došla je u Niš i rekla da referendum o predaji aerodroma nije potreban. Dodala je i da niška vazdušna luka nema nikakve veze sa koncesijom za beogradski aerodrom, ali je predsednik Vučić demantovao ministarku. U debati Južnih vesti, učesnici su naveli da su „sva opravdanja za poklanjanje aerodroma laž“. Vrh niškog SNS zatim pozvan je na tajni sastanak u Beograd. Konačnu odluku o svemu trebalo je da donesu odbornici Skupštine grada u utorak 10. aprila, ali je sednica odložena zbog, kako su saopštili iz Parlamenta, „dezinformacija interesnih grupa“, a iz vrha niškog SNS-a najavili su Vučićev dolazak u Niš.

Južne vesti

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*