Асанжа избацују из еквадорске амбасаде!

0

Оснивач Викиликса Џулијан Асанж биће у следећим сатима или данима избачен из еквадорске амбасаде у Лондону, поручила је та организација на Твитеру.

„Високо позиционирани извор из Еквадора рекао је Викиликсу да ће Џулијан Асанж бити избачен у ‘неколико сати или дана’, а као изговор искористиће се скандал #ИНАПаперс. Већ постоји договор с Великом Британијом око његовог хапшења“, пише у објави.
„ИНА документи“ представљају збирку докумената послатих једном еквадорском парламентарцу у којима се еквадорски председник Ленин Морено оптужује за корупцију.

Изјава Викиликса долази два дана након што је Морено оптужио Асанжа да крши договор о свом азилу у амбасади те службени Kито тражи договор са Британцима како би му било допуштено да напусти амбасаду.

Еквадор такође сумња да је Викиликс одговоран за дељење Моренових приватних фотографија на друштвеним мрежама.

Асанж се склонио у амбасаду 2012. године како би избегао хапшење и изручење у Шведску где је оптужен за силовање.

Шведско правосуђе у међувремену је одбацило пријаву, али британске власти напомињу да ће ухапсити Аустралијанца када напусти амбасаду јер крши своју условну слободу бежањем.
Асанж каже да страхује од изручења САД-у где би могао бити оптужен за објаву хакованих владиних докумената око ратова у Авганистану и Ираку.

Његов однос с амбасадом погоршао се у последњих неколико година, а Еквадор му је прошле године укинуо интернет.

 

Ricochet

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*