Атина, једина престоница без џамије у Европској унији

0

Процењује се да у граду функционише око 100 импровизованих џамија које опслужују популацију од око 200.000 муслимана

Молитва у подруму или на поду гараже можда делује необично, али то је свакодневна пракса за преко 200.000 муслимана који живе у грчкој престоници Атини.

Процењује се да у граду функционише око 100 незваничних џамија, а претварање гража у простор за молитву није дошло као избор. Од када се Грчка ослободила отоманске власти 1829. године, ни једна џамија није подигнута у Атини.

Једна од последњих преосталих служила је као затвор, док није добила нови живот као Музеј народне уметности.

Већ 40 година, разне владе покушале су да финансирају изградњу званичне џамије, али бројни планови који су предлагани одбијени су од стране парламента и Атина је остала једина престоница у Европској унији у којој не постоји џамија.

Ипак, овог месеца, влада Алексиса Ципраса усвојила је акт којим се налаже убрзавање 10 година старог плана за изградњу џамије у атинском кварту Вотаникос. Актом се предвиђа релоцирање 956.000 евра јавног новца за изградњу џамије на земљишту које припада Грчкој морнарици.

Овај потез, многи су окарактерисали као још један у низу који показује да је Грчка православна црква у великој мери изгубила утицај на власти у Атини.

Грчки министар просвете и религије Никос Филис, рекао је да ће изградња џамије помоћи у спречавању радикализације младих муслимана који живе у земљи.

„Уколико желимо да избегнемо проблеме са којима се суочавају Француска и Белгија, не смемо да поновимо грешке са којима они сада покушавају да се изборе. Постојање импровизованих џамија је срамота како за земљу, тако и за муслиманску заједницу. Осим тога, то повећава опасности по националну безбедност.“, објаснио је Филис.
Њузвик

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*