Atina, jedina prestonica bez džamije u Evropskoj uniji

0

Procenjuje se da u gradu funkcioniše oko 100 improvizovanih džamija koje opslužuju populaciju od oko 200.000 muslimana

Molitva u podrumu ili na podu garaže možda deluje neobično, ali to je svakodnevna praksa za preko 200.000 muslimana koji žive u grčkoj prestonici Atini.

Procenjuje se da u gradu funkcioniše oko 100 nezvaničnih džamija, a pretvaranje graža u prostor za molitvu nije došlo kao izbor. Od kada se Grčka oslobodila otomanske vlasti 1829. godine, ni jedna džamija nije podignuta u Atini.

Jedna od poslednjih preostalih služila je kao zatvor, dok nije dobila novi život kao Muzej narodne umetnosti.

Već 40 godina, razne vlade pokušale su da finansiraju izgradnju zvanične džamije, ali brojni planovi koji su predlagani odbijeni su od strane parlamenta i Atina je ostala jedina prestonica u Evropskoj uniji u kojoj ne postoji džamija.

Ipak, ovog meseca, vlada Aleksisa Ciprasa usvojila je akt kojim se nalaže ubrzavanje 10 godina starog plana za izgradnju džamije u atinskom kvartu Votanikos. Aktom se predviđa relociranje 956.000 evra javnog novca za izgradnju džamije na zemljištu koje pripada Grčkoj mornarici.

Ovaj potez, mnogi su okarakterisali kao još jedan u nizu koji pokazuje da je Grčka pravoslavna crkva u velikoj meri izgubila uticaj na vlasti u Atini.

Grčki ministar prosvete i religije Nikos Filis, rekao je da će izgradnja džamije pomoći u sprečavanju radikalizacije mladih muslimana koji žive u zemlji.

„Ukoliko želimo da izbegnemo probleme sa kojima se suočavaju Francuska i Belgija, ne smemo da ponovimo greške sa kojima oni sada pokušavaju da se izbore. Postojanje improvizovanih džamija je sramota kako za zemlju, tako i za muslimansku zajednicu. Osim toga, to povećava opasnosti po nacionalnu bezbednost.“, objasnio je Filis.
Njuzvik

POSTAVI ODGOVOR

*